Dan žensk

Ženska v Sloveniji je po statističnih podatkih v povprečju za 3,3 leta starejša od moškega.

Največ jih je samohranilk in večkrat kot moški živi življenje pod pragom revščine, saj jih je več brezposelnih kot moških. Še to: slovenska zaposlena ženska ima v povprečju za približno 80 evrov nižjo plačo od moškega. Podatki, ki jih je v ponedeljek objavil naš statistični urad, pa celo kažejo, da so višje in visokošolsko izobražene ženske za svoje delo prejele 450 evrov bruto manj na mesec, kot so jih “njihovi” enako izobraženi moški. Najhuje pa je, da se neenakost žensk zelo pozna v času, ko so odvisne od pokojnine

Tudi najvišja, najuglednejša in najprestižnejša mesta v slovenski družbi in slovenskem gospodarstvu in seveda marsikje drugje (npr. znanosti) zasedajo oz. tam “vladajo” moški.

Te misli so bile samo za začetek, nekakšen uvod v ta prispevek o zelo “čislanem” prazniku v času tako imenovanega “socializma”.

Bodo ženske na Slovenskem sploh praznovale 8. marec? Hm, močno dvomim. Morda bodo samo sprejemale vrtnice, čokoladne bonboniere in “moška gospodinjska dela”.

Kdo ve, kako bo danes potekal dan slovenskim ženskam? Komentar?

Nekatere se bodo zagotovo “podale” na ljubljanski Kongresni trg

Kaj se bo pa tam dogajalo?

8. marec je praznik, ki simbolizira upor žensk za boljše delavske pogoje in enakopravnejšo družbo.

Dandanes se zdi, da ta praznik izgublja svoj naboj in da je predvsem podvržen komercializaciji. Kot valentinovo …  ŠOU na primer organizira nakupovalni izlet v Gradec, cvetličarne služijo s prodajo rož …

V Inštitutu 8. marec so prepričane_i, da živimo v času, v katerem je 8. marec potrebno živeti vsak dan. Višajo se razlike med bogatimi in revnimi, širi se politika strahu, sistem pa ustvarja vedno nove manjšine.

Inštitut 8. marec: novinarka konferenca

Inštitut 8. marec: nova družbena sila za politično, socialno in ekonomsko enakopravnostV Pritličju je bil danes javnosti prvič predstavljen Inštitut 8. marec. Na tiskovni konferenci so sodelovali Nika Kovač (direktorica Inštituta 8. marec, koordinatorica kampanje Čas je ZA), Luka Volk (koordinator letnika V postelji z neokonservativnimi gibanji) in Anej Korsika (programski koordinator Inštituta 8. marec).Napad na reproduktivne pravice žensk, ekonomska kriza, zmaga Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah, poskus prepovedi splava na Poljskem, molitve pred ljubljansko porodnišnico in nadaljevanje varčevalnih ukrepov so samo nekateri izmed dejavnikov, ki so člane in članice Inštituta napeljali k njegovi ustanovitvi.Anej Korsika: »Davčni odpustki za najbogatejše v višini 60 milijonov evrov so nekaj samoumevnega in celo zaželenega, medtem ko je izredno težko najti 9 milijonov proračunskega denarja za brezplačna kosila za najbolj prikrajšane otroke v Sloveniji. Ljudje so upravičeno jezni in ogorčeni. Potrebujejo jasne odgovore in rešitve; desnica jim ponuja lahke in lažne odgovore – Inštitut želi pokazati, da alternativa ni le nujna, temveč tudi mogoča.«Namen Inštituta 8. marec je, da bi skozi svoje delovanje prispeval k solidarnosti, povezovanju in enakopravnosti v družbenem prostoru s poudarkom na vprašanjih manjšin. V ta namen se bo povezoval s številnimi sorodnimi organizacijami in ostalimi akterji. Pri tem ne želi biti zgolj jezen glas, temveč želi vplivati na odločevalske strukture. Člani in članice Inštituta so prepričani, da vprašanja manjšin niso manjšinska vprašanja, temveč temeljni del razmisleka o naprednejših družbenih oblikah.Nika Kovač: »Namen delovanja našega Inštituta najbolje simbolizira njegovo ime. Osmi marec namreč predstavlja boj za bolj socialno, pravično in enakopravno družbo. Boj pa je mogoč zgolj s poseganjem v odločevalske strukture in z zahtevanjem sprememb na sistemski ravni.Inštitut 8. marec bo izvajal najrazličnejše aktivnosti: okrogle mize, dejavnosti in kampanje. Prvi dogodek Inštituta bo potekal že danes, na njem pa bodo sodelovali: Barbara Rajgelj, Mojca Mencin Čeplak, Jože Vogrinc in Nika Kovač.Luka Volk: »Dogodki iz cikla V postelji z neokonservativnimi gibanji bodo potekali vsak tretji torek v mesecu. Na njih bomo obravnavali najrazličnejše teme: splav, teorijo spola, umetno oploditev, ženskost, moškost ipd.«

Objavil/a Inštitut 8. marec dne 17. januar 2017

Na dopoldanskem dogodku bodo tematizirale_i najpomembnejše elemente feminističnega boja:

– sistemske neenakosti med spoli,
– sistematične napade na reproduktivne pravice žensk,
– ureditev procesa potrditve spolne identitete.

Prebirale_i bodo tudi zgodbe, ki so jih na e-mail naslov dobile_i v sklopu akcije #jaztudi, ter jih umestile_i v ustrezen družbeni kontekst.

Nastopajo:
– Nika Kovač
– Maiken Kores
– Mark J. Užmah
– Mojca Lukan

8. marec je praznik, ki simbolizira upor žensk za boljše delavske pogoje in enakopravnejšo družbo.

V Inštitutu 8. marec smo prepričane_i, da živimo v času, v katerem je 8. marec potrebno živeti vsak dan. Višajo se razlike med bogatimi in revnimi, širi se politika strahu, sistem pa ustvarja vedno nove manjšine.

 Vir: FB

Kaj pa bodo počele tiste ženske v Sloveniji, ki ne bodo šle na Kongresni trg?

Kdo ve?

O. U.