Janša in Zver podpredsednico Evropske komisije pozvala k odstopu

Predsednik SDS Janez Janša in poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver sta na novinarski konferenci predstavila, kako se je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova politično vmešala v odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije v primeru Zakona o RTV ter komisarko pozvala k odstopu.

Uvodoma je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša predstavil potek pridobivanja dokumentov o obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji. Zadeva ima namreč korenine izpred enega leta, ko je Ustavno sodišče obravnavalo ustavnost Zakona o RTV ter zadržalo izvajanje zakona. Kmalu za to odločitvijo pa je na Ustavno sodišče prišla evropska komisarka Vera Jourova. Temu je nato  sledila sprememba odločitve večine sodnikov na Ustavnem sodišču. To se je, kot je dejal Janša, zgodilo v pravno-formalno precej nenavadnih okoliščinah in politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev Ustavnega sodišča temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko.

Do dokumentov šele po posredovanju ombudsmanke

Kot je dejal Janez Janša, si je evropski poslanec dr. Milan Zver dolgo prizadeval, da je prišel do teh dokumentov, saj je komisarka razkritje vztrajno zavračala, do delnega razkritja dokumentov pa je prišlo šele posredovanju evropske ombudsmanke. Najprej se, kot je pojasnil Janša,  iz dokumentov ni dalo kaj veliko razbrati, ker je bilo vse počrnjeno, po zadnji odločitvi Evropske komisije pa je dr. Milan Zver dobil zajeten kup dokumentov, iz njih pa izhaja, da je sum, da se je evropska komisarka, v nasprotju z zakonodajo, vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Republike Slovenije, potrjen.

Zver Jourovo pozval k odstopu

Dr. Milan Zver je dejal, da gre pri tem za nesprejemljivo vmeševanje komisarke in da so želeli opozoriti na zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja, največji očitek, ki se lahko naslovi na komisarko Jourovo pa je po besedah Zvera, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je v nasprotju z Lizbonsko pogodbo in pogodbo o delovanju Evropske unije. Komisarko Vero Jourovo je zato pozval naj odstopi.

Sogovornika sta še izpostavila, da se v dokumentih niso izogibali raznim političnim ocenam, o prvotni odločitvi Ustavnega sodišča so tako npr. govorili kot o “kontraverzni odločitvi«, na eno stran so postavili prejšnjo vlado in tiste, ki naj bi bili blizu Janezu Janši, na drugo, “pozitivno” stran, pa so novo vlado, medije in nevladne organizacije.

Kot je dejal dr. Zver, vse to dokazuje, da gre pri tem primetu za zlorabo funkcije podpredsednice Evropske komisije, kar posledično vodi tudi do nezaupanja prebivalcev EU v evropske institucije. Zaključil je s pojasnilom: “Dokumente, ki jih nisem dobil, bom poskušal pridobiti od Evropskega sodišča. Pripravljam tožbo. Z zadnjim paketom dokumentacije Vera Jourova ni izpolnila svoje obveznosti in odgovornosti, tako da bom prišel na drug način do tega, kar zahtevamo. Tu ne gre za mojo moralno zmago, ampak za princip. Ne smemo dovoliti, da bi kakšen evropski komisar še kadarkoli na tak način interveniral v državo članico EU.”

V zaključku novinarske konference je predsednik stranke Janez Janša  povzel celotno zgodbo: “Prišli so Ustavnemu sodišču v “provinci” Republiki Sloveniji povedat, da naj to (zadržanje Zakona o RTV*) spremenijo. In Ustavno sodšče je to naredilo. Smo pri temeljnem vprašanju suverenosti države. Slovenija te suverenosti ni prenesla na Evropsko unijo.”