V petek 17. 12. je večina državljank in državljanov prejela pismo predsednika vlade. Pismo ki prijazno in vljudno nagovori bralca, da naj sam sprejme odgovorno odločitev glede cepljenja. Na koncu pa predsednik vlade Janez Janša vsem zaželi prijetne praznike. 

A temu pismu je ponovno sledil pogrom opozicije in nevladnikov, ki so pismo prijavili informacijski pooblaščenki.

Informacijska pooblaščenka se je, kot je to v njeni navadi ob početju te vlade, odzvala takoj in danes že lahko na njihovi spletni strani preberemo:

Informacijski pooblaščenec že uvedel inšpekcijski postopek zoper Kabinet predsednika Vlade RS glede obdelave osebnih podatkov pri pošiljanju pisma vsem državljanom

Informacijski pooblaščenec (IP) je po prejemu več prijav državljanov že v petek 17. 12. 2021 zoper Kabinet predsednika Vlade RS uvedel inšpekcijski postopek, v katerem bo ta moral pojasniti predvsem pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma ter način obdelave in obveščanja posameznikov o obdelavi njihovih osebnih podatkov. Gre za osnovne elemente z Evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR) skladne obdelave osebnih podatkov, po katerih mora biti vsaka obdelava zakonita, poštena in transparentna.

Informacijski pooblaščenec prijave še vedno prejema, vendar opozarja, da je inšpekcijski postopek že uvedel po uradni dolžnosti, zato morebitne nove prijave na sam postopek ne bodo imele nobenega vpliva. Veliko število prejetih prijav državljanov in nato tudi v soboto 18.12. prejetih vprašanj Inštituta 8. marec, pa odraža visoko stopnjo zavedanja posameznikov o pomenu varstva osebnih podatkov.

Glede na zapis, ki smo ga objavili v celoti, nam je vsem lahko jasno, da informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik dela vse, kar je v njeni moči, da diskreditira vsa dejanja vlade, pa čeprav na račun našega zdravja. Danes ni pomembno, da pismo nagovarja ljudi k cepljenju proti covid-19, s katerim se borimo že več kot leto in pol, pomembno je le to, da se izniči dober namen Janševega pisma.