Google že nekaj časa dela na operacijskem sistemu Fuchsia, ki bi lahko nadomestil Android in Chrome OS.

To, da Google dela na operacijskem sistemu, imenovanem Fuchsia, je znano že kar nekaj časa, na voljo pa tudi že kar nekaj tako ali drugače delujočih testnih različic.

To je sicer lepo in prav, toda pojavlja se vprašanje, kaj bi Google s tem sistemom sploh rad dosegel? Gre za nadomestek Androida? Chrome OS-a? Za kaj tretjega?

Do prvega kolikor toliko zgovornega odgovora naj bi se dokopali pri Bloombergu.

Iz virov, ki so »seznanjeni s pogovori med člani razvojne ekipe« Fuchsie, naj bi ideja bila ustvariti »enoten operacijski sistem, ki bo sposoben poganjati vse Googlove naprave, od telefonov Pixel in pametnih zvočnikov, do drugih naprav, ki jih poganjata Android in Chrome OS«.

Celoten načrti ima celo izdelano časovnico:

– Glasovno krmiljeni pametni zvočniki naj bi bili podprti v treh letih
– Prenosniki in drugi računalniki v treh do petih letih,
– Pametni telefoni v petih letih.

Ali to pomeni, da bi lahko Fuchsia do leta 2023 na telefonih nadomestila Android?

Niti ne …

Pri Googlu sistem sicer razvija relativno velika ekipa približno stotih programerjev, a sistem kot tak še nima stoodstotnega »žegna« s strani vodstva.

Kako to? 

Poteza prehoda na enoten sistem ima kar nekaj pasti. Prva je v tem, da gre pri Androidu za precej veliko zgodbo o uspehu, saj ga najdemo na več milijardah naprav po vsem svetu, v svoje izdelke pa ga vključuje na tisoče podjetij.

Je smotrno to zgodbo skaliti z novim sistemom?

Tvegano.

Sicer lahko sklepamo, da bo sistem združljiv za nazaj, a tudi to ni nujno najbolj pametna poteza. Če ne drugega, bi se lahko kaj naučili od Microsofta, ki mu ta združljivost povzroča precej sivih las. Da o tem, da se tudi v Redmondu že leta in leta več ali manj neuspešno trudijo izdelati enoten operacijski sistem, niti ne govorimo.

Na drugi strani pa je poteza tudi logična. Če imamo na eni strani Android, na drugi pa Chrome OS; ki lahko poganja tudi androidne aplikacije, potem je edino logično, da se oba nekako združi.

Razen tega Android ni bil narejen za tablice in podobne naprave z večjimi zasloni (kar je tudi eden od razlogov za razvoj Chrome OS), je pa zanj napisanih kar nekaj aplikacij in iger, ki so namenjene večjim zaslonom.

In če že združimo telefone, tablice in računalnike, zakaj ne bi dodali še druge pametne naprave in delali na razvoju le enega sistema?

Logično.

A kot smo zapisali, ne brez tveganja.

Objavil: Kreator™