Poslanci ob nasprotovanju opozicije potrdili novo ministrico za pravosodje

Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje, ki je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da “prihaja v zahtevnem času”.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi imenovanja kandidatke Andreje Katič za ministrico za pravosodje dejal, da je Katič zelo primerna kandidatka za ministrico in izpostavil, da je dolgoletna političarka s številnimi izkušnjami tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju, poleg tega je naloge ministrice na pravosodnem resorju že opravljala.

Poslanec SDS Zoran Mojškerc je dejal, da so v stranki pričakovano razočarani nad plitvim kadrovskim bazenom v Svobodi. Ne verjame, da se bo ministrica iz kvote SD resnično lotila izzivov na področju korupcije. Mojškerc je dejal, da je Katič sicer napovedala, da bodo za ureditev plač sodnikov in tožilcev spisali poseben zakon. Toda ta je “zelo verjetno obsojen na propad” ob stavkah v javnem sektorju, je napovedal poslanec.

Kandidatka za ministrico Katič po njegovih besedah sicer razume in pozna pereče teme pravosodja, vendar je ob tem dodal, da konkretnih rešitev ne podaja. “Še več, sama ne obljublja čudežev, kar v prevodu pomeni, da se za časa njenega mandata sodni zaostanki ne bodo bistveno skrajševali, zaupanje državljanov v pravno državo pa bo še bolj skrhano,” je izpostavil.

Na ministrstvu za pravosodje, kamor se zdaj vrača Andreja Katič sicer ravno danes potekajo hišne preiskave, povezane z nakupom sporne sodne stavbe na Litijski cesti.