Je res polovica Slovencev proti predsedovanju EU?

Posnetek zaslona

Nekaj dni nazaj smo lahko prebrali udarni naslov na spletni strani Slovenske tiskovne agencije na podlagi 505 anketiranih, ki ga je opravilo podjetje Mediana. Po podatkih naj bi polovica anketiran menila, da Slovenija ne bi smela predsedovati svetu Evropske unije.

 

Seveda so omenjeno anketo tako komentirali tudi tisti, ki vladi in predsedniku vlade Janezu Janši nasprotujejo. Tanja Fajon je ob tem zapisala:

“Da polovica Slovencev meni, da Slovenija ne bi smela prevzeti predsedovanja Svetu EU, ne preseneča. Škoda je narejena. Zaupanje je načeto predvsem zaradi napadov na novinarje, posegov v medijev, pravosodje, policijo, temeljne svoboščine, kršitev ustave.”

Pa je temu res tako?

Nikjer ni moč prebrati več podatkov o anketi in modelu le te. Ne poročajo ničesar o anketirancih, njihovi starostni skupini, od kje prihajajo in podobno. Anketa ni objavljenja niti na spletni strani Mediane.

Poročanju o anketi in njenih podatkih niso verjeli niti uporabniki družbenih omrežij in zato enostavno naredili anketo. Uporabnica Twitter omrežja je pripravila  24 urno anketo in tukaj so rezultati po tem, ko je v anketi sodelovalo 1.056 twitter uporabnikov.

Posnetek zaslona

V teku pa je še ena anketa, narejena na podoben način, na kateri še vedno lahko vsi, ki imajo twiter profil, tudi glasujejo.

V slednji je glasovalo že skoraj 1.400 oseb, v anketi pa je možno še sodelovati.

Predsedovanje v letu 2008 je bilo uspešno

Predsedovanje svetu EU je za Slovenijo pomembno. Predsednik vlade Janez Janša je ob prvem predsedovanju dokazal, da je kos tej nalogi in nedvomno bo tudi tokratno predsedovanje uspešno izpeljal. Slovenska vlada in njen predsednik se zavedajo pomembnosti predsedovanja, zato priprave nanj potekajo na vso moč.

Za Slovenijo je predsedovanje enkratna priložnost, da predstavi državo, gospodarstvo turizem in s tem okrepi ugled države v Evropi in Svetu.