Prvo soboto v marcu bo s pričetkom v Višnji Gori, prav na rojstni dan Josipa Jurčiča, potekal Jurčičev pohod. Celotno pohodniško dogajanje bo vključevalo številne zanimive spremljevalne dejavnosti, najbolj nadobudni pohodniki pa si s sodelovanjem na kvizu lahko prislužite nepozabne nagrade.

Tradicionalni pohod, ki je vedno na prvo soboto v marcu (letos je to prav 4. marec), bo v občino Ivančna Gorica privabil na tisoče pohodnikov iz vseh koncev Slovenije, ki se bodo podali že na 29. Pohod po Jurčičevi (Lepi literarni) poti. Letošnja Jurčičeva pot, s pričetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru Višnje Gore, bo potekala tudi v iskanju gesla naslova Jurčičevega romana. Katerega? Razkrili ga bomo na koncu poti.

Za pohodnike organizatorji pripravljamo več spremljevalnih dejavnosti. Na startu jih bo poleg polža pozdravila kranjska čebela. V mestni hiši bo na ogled razstava ilustracij srbskega prevoda Kozlovske sodbe v Višnji Gori, vse naslovnice njenih prevodov pa si boste lahko ogledali v kavarni Hiše kranjske čebele. Pohodniki se boste lahko okrepčali z medenim zajtrkom. Aktivnosti na pohodniški poti bodo obarvane z dejavnostmi, ki so oblikovale temelje za nastanek prvega romana. Pohod bo Lepa literarna pot za vse, ki želite hoji dodati besedni ritem.

Tudi letos bodo ob Jurčičevi poti brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti (cerkev sv. Duha na Vrhu nad Polževem, Krška jama, Jurčičeva domačija, …). Na dan pohoda bo muzej na prostem Na Muljavi široko odprl svoja vrata za pohodnike. Lahko boste obiskali rojstno hišo našega prvega slovenskega romanopisca in prisluhnili kamišibaju  v Etno zbirkiNa dvorišču domačije pa bodo kreativne aktivnosti popestrile dogajanje ob zaključku Jurčičeve Lepe literarne poti. Pohodniki lahko Jurčičevo pot podaljšate vse do Krške jame in vasi Krka, kjer je Jurčič obiskoval prvi razred.

Žigosanje pohodniških kartončkov bo potekalo na startu v Višnji Gori ter ob poti na Zavrtačah, Polževem, pri Krški jami, na Krki in Muljavi.

S plačano startnino na stojnicah Planinskega društva Polž (5 evrov) bo za pohodnike organiziran avtobusni prevoz za povratek iz Muljave (Krke) v Višnjo Goro.

Zaključno dogajanje na Jurčičevi domačiji na Muljavi:
Od 10. uri do 13. ure:

  • Zabava z radijskim voditeljem Francetom Peternelom
  • Godba Stična
  • Igrana miniatura igralcev KD Josipa Jurčiča Muljava
  • Objava datuma žrebanja nagrad Lepe literarne poti

Spremljevalni program pohoda, od 10. do 13.ure:

  • Kreativnost na dvorišču rojstne hiše: delavnice in družabne igre z rokodelci in zavodi Prijetno domače Občine Ivančna Gorica
  • Brezplačno vodenje po rojstni hiši izmenično z mini gledališčem kamišibaj v Etno zbirki domačije
  • Junaki Jurčičevih zgodb bodo z vami!

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ivančna Gorica