Pomlad je tu

Vir: Pixabay jutro

Uradno je prvi pomladni dan 21. marca. Neuradno pa se pomlad začne s spomladanskim enakonočjem ali pomladnim ekvinokcijem, ki je nastopil danes ob 10.39 uri. 

 

Gre za prav poseben dan, kar so vedeli tudi naši predniki. Danes sta noč in dan časovno izenačena, od jutri naprej pa se bo svetli del dneva začel daljšati. Dnevi ob enakonočjih so eni najpomembnejših dni, saj se spreminja zemeljski cikel.

V vseh obdobjih zgodovine in različnih kulturah so to dnevi, ob katerih se nam uresničujejo želje, širimo svojega duha, se lahko samozdravimo, sprejemamo razne odločitve, vizije, ideje.

S pomladnim ekvinokcijem se končuje dolgo trajanje teme, kar se prenese lahko tudi na naša občutja. Tema vedno predstavlja negativnost, bolezen, padce in bolečino. Z enakonočjem preidemo v obdobje daljšega svetlega dela dneva, zato se temu prilagodijo tudi naši občutki. Svetloba se povečuje, zato jo povečujmo tudi v sebi. Svetloba vedno nosi optimizem, radost, veselje, srečo.

Mirno lahko rečemo, da današnji dan prinaša novo življenje. Vse se začne prebujati, narava, živali in ljudje. Narava začne na novo zeleneti, brsteti, cveteti. Podobno se dogaja tudi v vseh nas.

Na današnji dan bodimo hvaležni za vse, kar je v naših življenjih in odprimo srca in vrata vsemu novemu, ki prihaja.