Na vzhod države se pozablja, ko je treba vlagati, ko je treba postaviti azilni dom pa ne

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z obravnavo naslednje točke, na kateri bodo obravnavali sklep Vlade  o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma predstavlja visoko varnostno tveganje.

Kot je znano, je vlada minuli teden na predlog Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov sprejela sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma v občinah Brežice in Središče ob Dravi. Javnost in lokalni skupnosti, kjer bosta omenjeni izpostavi azilnega doma, so za to izvedeli preko medijev, sklep pa je bil sprejet brez predhodnega obvestila lokalnih skupnosti, županov in občanov. Nihče s strani Vlade Republike Slovenije in ostalih pristojnih institucij jih ni predhodno obvestil, kaj šele da bi jih vprašal za mnenje in pridobil soglasje.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Andrej Kosi, se na ti dve občini na vzhodu države vedno pozablja: “Glede na to, da sta ti dve izpostavi na vzhodu države in da se prav na vzhod države nekako pozablja, ko gre za obnovo cest in tu tudi ni predviden noben satelitski urgentni center, se pa na ta del ne pozabi, ko je potrebno postaviti izpostavo azilnega doma.”

Dodal je, da nezakonito prehajanje meja trenutno predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo pa tudi za druge države članice Evropske unije in da so v  Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke zaskrbljeni, kajti migracije v Sloveniji so dejansko problematična tema, vedno več je tistih tujcev, ki prehajajo našo mejo. Kot je dejal, jih je bilo samo v lanskem letu okrog 60 tisoč, v letošnjih dveh mesecih 6 tisoč.

Poslanec je poudaril, da se je potrebno pri vzpostavitvi azilnih izpostav posvetovati o priimernih lokacijah, o tem obvestiti lokalno skupnost in na podlagi mnenja lokalne skupnosti vzpostaviti lokacijo, ki bi bila primerna. Sicer pa je, kot je poudaril Kosi, predvsem potrebno omejiti ilegalne migracije, saj bodo potem tudi že obstoječe kapacitete zadostovale.