Milović mora v zapor – njegov intervju so prepovedali

V sinočnji oddaji Kdo vam laže na Nova24 TV je Boris Tomašič gostil Miloša Milovića, nekdanjega neformalnega svetovalca za varnost predsendika vlade Roberta Goloba, sicer pa nekdanjega sodelavca Aleksandra Čeferina, zaradi katerih je bil po dolgi sodni kalvariji obsojen.

Miloš Milović je pred časom svojo plat zgodbe poskusil predstaviti v intervjuju za  časnik Večer, a intervju ni bil nikoili objavljen. kot zatrjuje Milović, se je to zgodilo prav zaradi posredovanja Aleksandra Čeferina. Kot je dejal, so, da bi preprečili objavo intervjuja, grozili tako lastniku Večera kot novinarjem.

Milović je v oddaji pojasnil, kako je zašel v pravne težave

V sodni kalvariji je bil Milović najprej oproščen, nato je bila oprostilna sodba razveljavljena. Oproščen je bil še drugič, a je Vrhovno sodišče oprostilno sodno spremenilo v obsodilo in ga obsodilo na leto in pol zapora. Na vprašanje voditelja o tem, zakaj bi imel Čeferin željo, motiv ali razlog za preprečitev objave njegove zgodbe, je Milović odgovoril, da je to vprašanje za Čeferina.

Kaj se je zgodilo?

Tomašič je povzel primer, v katerem se je znašel Milović: “Šlo naj bi za nek fiktiven posel med podjetjema kot nadomestilo plačila odvetniški družbi Čeferin in eden od vpletenih naj bi od tega plačila dal 120.000 evrov Aleksandru Čeferinu, kot je priča izpovedala na NPU. Milovič je pojasnil, da je bila njegova največja težava pri vsem skupaj dejstvo, da sploh ni vedel, za kaj gre, zato je bila tudi njegova obramba izjemno zahtevna.

V prvi obtožnici naj bi ga bremenili, da je hodil po gradbiščih in organiziral izvedbena dela, dobil pa naj bi ves denar v znesku okrog 390.000 evrov. Ob tem je izpostavil: “Sploh nisem vedel, za kaj gre. Ves čas mi je tudi Aleksander Čeferin lagal, da on o tej zadevi nič ne ve, da se mu vse skupaj čudno zdi.” Dodal je, da je šele po četrti obtožnici Leon Kostiov povedal novo zgodbo, in sicer zgodbo o tem, da naj bi sam želel določena proračunska sredstva spraviti. Že junija naj bi namreč vedel, da mu bo decembra ostalo tisoč evrov, zato je za nasvet prosil Aleksandra Čeferina, ki naj bi mu priporočil “nekega fanta, ta fant pa je bil Nihad Bešič“.V navezavi na to je Milović dejal: “Zanimivo je to, da sta bila prav Nihad Bešič in Leon Kostiov poslovna partnerja odvetniške družbe Čeferin in oba sta delala za Aleksandra Čeferina in to prav v času, ko se je vse skupaj dogajalo. Mene pa takrat ni bilo v odvetniški družbi Čeferin.” Tomašič je pojasnil, da gre za Kostiova, direktorja železniške gradbene družbe, in Bešiča, direktorja MB inženiringa, ki naj bi sklenila fiktiven posel za 390.000 evrov. Milović je komentiral dejstvo, da se je sam slučajno znašel v prostorih železnice, kjer je bil Kostiov. Pogovor je po Milovićevih besedah slučajno nanesel prav na to temo še v času sojenja in takrat je, kot je izpostavil, prvič izvedel, za kaj gre. Takrat je Kostiov povedal, da “ne ve, zakaj špara Aleksandra Čeferina”. Ob tem je Milović poudaril: Jaz sem se začudil, ko mi je to rekel. Potem mi je povedal, da je v tej zgodbi šlo za nek posel, ki bi ga morale dobiti Slovenske železnice (ŽGP) in da je bil na državni reviziji nek problem. Svetovali so jim, da bi to rešili odvetniki.

V zvezi s tem naj bi bili pri odvetniku, ki je od njih zahteval 3 odstotke, nakar so odšli še do Čeferina, s katerim pa so se dogovorili za 1 odstotek. “To pa je ravno teh 325.000 evrov plus DDV do 390.000 evrov,”je dejal Milović. Zatrdil je, da je Čeferin “očitno zrihtal, da se je ta zadeva uredila”. V nadaljevanju je izpostavil tudi sledeče: “Če bi za to izdali račun, bi bila zadeva zaključena, jaz ne bi bil obsojen in midva se ne bi o tej zadevi pogovarjala in to je to.”

Kako je denar prišel do Čeferina?

“Glejte, očitno so se potem zmenili na ta način, da bodo železnice zagotovile določena dela, Čeferin pa bo moral najti gradbenika in ta gradbenik je bil prav tisti, ki mu je v tistem času obnavljal prostore na odvetniški družbi Čeferin – Nihad Bešić,” je pojasnil Milović. Ob tem je dodal: “Oni so sicer izstavili neke račune, pa je bil problem potem ta, da je Bešić izstavil račune brez DDV-ja. Nazadnje je izpostavil, da je po vsej verjetnosti Bešić nato ta denar dvignil in ga posredoval Čeferinu.

“Kako biti v stikih z nekom, ki te želi spraviti v zapor?”

Za Milovića je pri vsem tem še bolj šokantno dejstvo, da sta bila s Čeferinom prijatelja, celo družinska in osebna prijatelja. “Pri njem sem, kot ste videli, eno leto opravljal pripravništvo,” je dejal in s tem posredno povedal, da se v ožji krog odvetniške družbe Čeferin vključijo redki, pri čemer je opomnil na fotografijo. Milović ne razume, zakaj se je obrnil proti njemu, meni pa, da je bilo zaradi prevelikih pričakovanj. Danes z njim ni več v stikih. V navezavi na to je retorično vprašal: “Kako biti v stikih z nekom, ki te želi spraviti v zapor?”

Zakaj mu, kljub enormni prezasedenosti zaporov, ne odobrijo alternativnega prestajanja kazni

Milović je obsojen na leto in pol zaporne kazni, Kostiov in Bešič pa na dve leti, s tem da lahko zaporno kazen nadomestita oziroma jo izvršita z družbeno koristnim delom, ki ga morata opravljati 480 ur. Milović je za enako alternativno možnost podal prošnjo, vendar njegovi prošnji niso ugodili. V navezavi na to je poudaril, da ga je sodišče “užalilo”, saj izpolnjuje vse formalne pogoje. “Po briljantni karieri policista, uspešnega pravnika, zaslužnega za to domovino, tudi pri osamosvojitvi, sem po njegovem leta 2008 stopil v čevlje kriminala,” je izpostavil in ciljal na čas, ko se je zaposlil pri Čeferinih.

Milović je v skroj eno uro dolgem intervjuju povedal tudi, zakaj Aleksander Čeferin v tem sodnem procesu spolu ni bil priča, pa tudi, kako in zakaj je svetoval predsedniki vlade Robertu Golobu. Več o tem lahko preberete tukaj.