Dan žensk

Ženska v Sloveniji je po statističnih podatkih v povprečju za 3,3 leta starejša od moškega.

Največ jih je samohranilk in večkrat kot moški živi življenje pod pragom revščine, saj jih je več brezposelnih kot moških. Še to: slovenska zaposlena ženska ima v povprečju za približno 80 evrov nižjo plačo od moškega. Podatki, ki jih je v ponedeljek objavil naš statistični urad, pa celo kažejo, da so višje in visokošolsko izobražene ženske za svoje delo prejele 450 evrov bruto manj na mesec, kot so jih “njihovi” enako izobraženi moški. Najhuje pa je, da se neenakost žensk zelo pozna v času, ko so odvisne od pokojnine

Tudi najvišja, najuglednejša in najprestižnejša mesta v slovenski družbi in slovenskem gospodarstvu in seveda marsikje drugje (npr. znanosti) zasedajo oz. tam “vladajo” moški.

Te misli so bile samo za začetek, nekakšen uvod v ta prispevek o zelo “čislanem” prazniku v času tako imenovanega “socializma”.

Bodo ženske na Slovenskem sploh praznovale 8. marec? Hm, močno dvomim. Morda bodo samo sprejemale vrtnice, čokoladne bonboniere in “moška gospodinjska dela”.

Kdo ve, kako bo danes potekal dan slovenskim ženskam? Komentar?

Nekatere se bodo zagotovo “podale” na ljubljanski Kongresni trg

Kaj se bo pa tam dogajalo?

8. marec je praznik, ki simbolizira upor žensk za boljše delavske pogoje in enakopravnejšo družbo.

Dandanes se zdi, da ta praznik izgublja svoj naboj in da je predvsem podvržen komercializaciji. Kot valentinovo …  ŠOU na primer organizira nakupovalni izlet v Gradec, cvetličarne služijo s prodajo rož …

V Inštitutu 8. marec so prepričane_i, da živimo v času, v katerem je 8. marec potrebno živeti vsak dan. Višajo se razlike med bogatimi in revnimi, širi se politika strahu, sistem pa ustvarja vedno nove manjšine.

Na dopoldanskem dogodku bodo tematizirale_i najpomembnejše elemente feminističnega boja:

– sistemske neenakosti med spoli,
– sistematične napade na reproduktivne pravice žensk,
– ureditev procesa potrditve spolne identitete.

Prebirale_i bodo tudi zgodbe, ki so jih na e-mail naslov dobile_i v sklopu akcije #jaztudi, ter jih umestile_i v ustrezen družbeni kontekst.

Nastopajo:
– Nika Kovač
– Maiken Kores
– Mark J. Užmah
– Mojca Lukan

8. marec je praznik, ki simbolizira upor žensk za boljše delavske pogoje in enakopravnejšo družbo.

V Inštitutu 8. marec smo prepričane_i, da živimo v času, v katerem je 8. marec potrebno živeti vsak dan. Višajo se razlike med bogatimi in revnimi, širi se politika strahu, sistem pa ustvarja vedno nove manjšine.

 Vir: FB

Kaj pa bodo počele tiste ženske v Sloveniji, ki ne bodo šle na Kongresni trg?

Kdo ve?

O. U.