Mesec marec je mesec, ko imamo ženske in moški svoj dan. Danes, dragi gospodje, je vaš dan prvotno imenovan 40 mučenikov ali izvirno 40 mučencev.

Praznik se beleži v krščanstvu kot dogodek, povezan z vladavino cesarja Licinija. Cesar je v krščanstvu videl sovražnike, ki jih je potrebno spreobrniti oziroma odstraniti. Sprejel je odlok, ki je zajel tudi vojake, s katerim je od njih zahteval, da se krščanstvu odpovedo ali pa bodo kaznovani s smrtjo. Temu ukazu naj bi se leta 320 uprlo 40 vojakov elitne legije. Legenda pravi, da naj bi v zaporu napisali zadnje pismo, v katerem so izrazili svojo željo kje in kako želijo biti pokopani. Devetega marca so jim odvzeli oblačila in jih v hudem mrazu odpeljali v bližino danasnjega turškega mesta Sivas k zamrznjenemu ribniku in jih pometeli vanj.

Cesar jim je dal še zadnjo priložnost, da se veri odpovedo in ob ribniku pripravil toplo kopel za spreobrnjence. Po legendi naj bi en vojak res zaradi mrzlega ribnika splezal iz njega in skočil v toplo kopel, kjer ga je zaradi nenadne prevelike temperaturne spremembne zadela kap in je umrl. Eden od stražarjev je zato odvrgel svoja oblačila in skočil v ribnik, da je mučencev ostalo štirideset. Naslednji dan, torej 10. marca je sodnik ukazal pobrati trupla, jim polomiti roke in noge, ter jih zažgati na grmadi, pepel pa raztrositi.

Mučeništvo vojakov se je pravzaprav dogajalo 9 marca, po krščanski tradiciji pa praznujemo 10. marca.

Dragi gospodje, želim vam poseben danes. Naj nas zgodovina in vse njene žrtve naučijo spoštovati drug drugega ne glede na našo drugačnost.

Iskrene čestitke za vaš dan!