V Kočevju je bila za medije podana tudi prva izjava o jutranji eksploziji in požaru, ki je eksploziji sledil. Do eksplozije je prišlo pri pretakanju EPIKLORHIDRIN-a.

Kaj je epiklorhidrin?

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je novinarjem povedal, da so v nesreči bile opečene 4 osebe, okrog 10 oseb je poškodovanih, še vedno pa pogrešajo 4 osebe. Čeprav župan miri krajane, da do okoljske katastrofe ni prišlo, jih vseeno poziva, da se zadržujejo v zaprtih prostorih, na odprtem pa naj uporabljajo maske.

Na terenu sta tako mobilna enota ekološkega laboratorija kot tudi ARSO in izvajajo meritve.

Direktor Melamina Srečko Štefančič je presenečen nad dogodkom, ki se je zgodil danes zjutraj. Zatrdil je, da od njihovih zaposlenih nihče ni pogrešan. Pogrešani so štije zunanji izvajalci.

Zjutraj naj bi do eksplozije prišlo na pritekališču, kamor je prišla cisterna zunanjega dobavitelja neke snovi in preiskava, zakaj je prišlo do nesreče, še poteka. Katero snov je dobavitelj pripeljal, ni povedal.

Povedali so še, da so aktivirali dekontaminacijsko ekipo iz sosednje občine Ribnica, ki je že na lokaciji.

 

13.30: Pred kratkim je poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin povedal, da do štirih pogrešanih še niso prišli, prav tako niso vzpostavili nobenega stika z njimi. Gre za zunanje izvajalce, ki so bili v zabojniku neposredno ob mestu, kjer je prišlo do eksplozije. Mesto, kjer se je zabojnik stal, je v neposrednem središču eksplozije in požara. Upajo, da jim do tja uspe priti v naslednji uri ali dveh.

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da je bila snov, ki so jo pretakali, epiklorhidrin. Ob tem so zapisali:

Eksplozija v tovarni Melamin Kočevje naj bi nastala med pretakanjem snovi epiklorhidrin iz cisterne v manjše kontejnerje.
Točen vzrok za eksplozijo še ni znan.
Prvi podatki analize kažejo, da v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima.
Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja še poteka.

Kaj je epiklorhidrin?

Guanru Chemical podjetje, ki ga ponuja svojim strankam je ob epiklorhidrinu zapisalo:

Epiklorhidrin je hlapni in vnetljivi, bistri, brezbarvni, tekoči, klorirani ciklični eter z dražečim, kloroformu podobnim vonjem, ki pri segrevanju do razpada oddaja strupene hlape klorovodikove kisline in drugih kloriranih spojin.

Prav vsi varnostni listi opozarjajo, da so strupeni tako hlapi, plini in delci, predvsem pa je strupeno za vodne organizme.

Eksplozija je bila tako silovita, da so v bližini popokala stekla, nekaj oken in vrat je celo cela vrglo iz okvirjev.

Vir: družabna omrežja

 

Spletno uredništvo