Limfna drenažna je priljubljena oblika nežne masaže zaradi številnih koristi, ki jih ima za naše zdravje in telo. Ta specializirani pristop se osredotoča na posameznikov limfni sistem, ki je del imunskega sistema. Namen te vrste masaže je pomagati telesu vzdrževati pravilno prekrvavitev, ravnovesje telesnih tekočin in imunske funkcije.

Zakaj se limfna drenaža uporablja?

Z nekaj besedami bi opisali takole, limfna drenažna, znana tudi kot ročna limfna drenaža, lajša otekline, ki se pojavijo, ko je vaš limfni sistem v blokadi.

In, če dodam še nekaj besed, lahko rečem sledeče…

Pri zdravem telesu običajno naš limfni sistem zbira našo limfo in jo vrača v naše srce preko mreže limfnih žil in bezgavk. Ko nekaj zmoti proces limfnega sistema, se limfa nabere v rokah in nogah, zaradi česar te otečejo. Limfna drenažna vključuje nežno masažo – pritisk določenih delov telesa, da se zastala limfna tekočina premakne na območja z delujočimi limfnimi žilami. S tehnikami drenaže premikamo limfe iz naših tkiv v bezgavke kar lajša otekline v naših tkivih.

Kdaj uporabljamo limfno drenažo?

Limfna drenažna je uporabna tehnika pri zdravljenju limfedema in drugih zdravstvenih stanj povezanih z limfo. Limfedem nastane, ko vaše tkivo zadrži tekočino, ki ostane po tem, ko vaš kardiovaskularni sistem pošlje kri v vaša tkiva in organe. Če imate simptome ujete limfne tekočine v telesu, se najprej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom o prednostih tovrstne masaže. Po posvetu in odobritvi pa se lahko obrnete na masažnega terapevta, ki pa bo uporabljal masažne tehnike limfne drenaže za premikanje limfe iz vaših tkiv v bezgavke, kar lajša otekline v vaših tkivih.

V uporabi je več vrst limfne drenaže

Med izvajalci drenaže so priljubljene štiri vrste limfne drenaže, ki jih uporabljajo masažni terapevti, fizioterapevti in zdravniki vendar s poudarkom na Voddrovi tehniki. Če vseeno omenim še ostale so tu še tehnika Foldi, Casley-Smith in Ludec.

Ali so z limfno drenažno povezana kakšna zdravstvena tveganja za posameznika ali posameznico?

Na splošno je limfna drenažna precej varna terapija za lajšanje limfedema. Vendar kot povsod imamo tudi tukaj nekaj okoliščin, ko limfna drenažna ni priporočljiva. Torej, če imate:

  • imate kakršne koli okužbe,
  • imate težave s srcem,
  • ali težave z ledvicami,
  • uživate zdravila proti strjevanju krvi,
 • in v kolikor ste vseeno v dvomih ali je limfna drenaža za vas primerna se prej posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki bo presodil ali je ta tip masaže primeren za vas.

  Si lahko sam drenažim svoj limfni sistem?

  Pogovorite se s svojim osebnim zdravnikom o možnostih priučitve masažnih tehnik limfne drenaže. Samo on je tisti, ki vam bo pomagal pri odločitvi ali bi vam koristilo, če bi limfno drenažno izvajali sami ali je za vas bolj primerna izbira certificiranega masažnega terapevta.

  Kdaj bodo prvi rezultati limfne drenaže?

  Kratek odgovor je, po prvi terapiji. Stranke, ki se poslužujejo te storitve takoj opazijo reakcijo telesa s povečanim odvajanjem vode že med samo terapijo ali takoj po njej. Mnogokrat pa stranke poročajo o manjših oteklinah še preden zapustijo salon.

  Na znanje si vzemite, da se prav tako z limfno drenažo okrepi delovanje limfnega sistema in tako pomagamo odstraniti še več odpadkov iz telesa s pomočjo;

   • uživanje večje količine vode
   • ukvarjanje s telesno aktivnostjo
   • uživanje zelenjave in sadja
   • omejimo vnos predelane hrane

  Vprašanje ni ali je ta oblika masaže primerna za vas, tukaj je bolj na mestu vprašanje kdaj jo boste izkoristili sebi v prid, če ne drugače pa za dvig odpornosti imunskega sistema.

   

  Spletno uredništvo
  Avtorica članka: Danijela Cerovak, www.neguj.se