Nihče še ni in še dolgo ne bo pozabil dogodkov iz Kredarice v preteklem vikendu. Odmevi nanj se še vedno vrstijo vsak dan, tako na levi kot na desni. 

 

Na dogodke preteklega tedna in predvsem na obnašanje protestnikov v gorah pa se je odzval tudi Boštjan Gortnar, markacist inštruktor. Prav ta vikend so namreč imeli prostovoljno delovno akcijo, ki jo je vodil Gortnar. Prostovoljna delovna akcija je obsegala popravila planinskih poti okrog Triglava.

Vir: družabna omrežja
Vir: družabna omrežja

 

Ob tem je s skupino razočarano ugotovil, kako neprimerno so se protestniki obnašali in zapisal:

 

Pozdravljeni

V četrtek in petek sem kot markacist vodil delovno akcijo popravila planinskih poti okoli Triglava. Na akciji nas je bilo prisotnih sedem markacistov prostovoljcev.

Ker so bili v petek na Triglavu prisotni tudi “petkovi protestni kolesarji” sem se z njimi “srečal” pri koči na Planiki in sem videl, da so lepili nalepke z njihovimi logotipi tudi na planinske smerne table in drogove, ki so okoli koče. Ko sem se popoldan vračal proti Pokljuki, sem opazil, da je večino smernih tabel v tej smeri polepljenih. Nalepke so bile tudi preko napisov, kjer so podane osnovne informacije o planinski poti in njeni težavnosti. V priponki so slike nekaterih tabel. Kjer sem lahko sem nalepke odstranil, nekaj jih je pa še potrebno, saj jih nisem dosegel. To delo verjetno čaka skrbnika planinske poti (planinsko društvo).

Smerne table so namenjene planincem, da jim podajo osnovno informacijo o poti in jih usmerjajo na planinsko pot. Nanje je prepovedano dajati kakršnekoli druge oznake, ali jih poškodovati, kar govori tudi 25. člen zakona o planinskih poteh in se lahko kaznuje tudi z denarno kaznijo. Dejanje protestnikov pa kaže tudi na nespoštovanje našega prostovoljnega dela urejanja planinskih poti. Ni mi prijetno, ko pomislim, kako smo nosili težke drogove in opremo na ramenih več ur daleč, da smo namestili vse te table, potem pa se nekdo tako vandalsko obnaša do njih. Table pa tudi niso zanemarljiv strošek in planinska društva jih v večini sami financirajo. Po teh planinskih poteh pa hodi tudi veliko tujcev in ne vem, kaj si mislijo, ko na tablah opazijo take nalepke.

Lep pozdrav
Boštjan Gortnar
markacist inštruktor

Kako žalostno je prebirati ta zapis, ko ugotoviš, da protestnikom ni sveto nič. Požvižgajo se na obnašanje v naravi, ob tem pa uničujejo stvari, ki jih je nekdo z veliko truda in dobre volje uredil in postavil.

Vidijo le sebe in svoje koristi, ostalo pa kod da ne obstaja. Žalostno, kot pogled na njihove sledi, ki so jih pustili za sabo.

V imenu uredništva se vsem markacistom prostovoljcem in planinskim društvom zahvaljujemo, da so tako požrtvovalno pospravili nesnago za protestniki.