Ali znate skuhati res dobro kavo za vse?

Coffee cupping oziroma preskušanje, vonjanje, okušanje kave je znanje, ki šele zadnje čase prodira tudi na slovenski trg.

Večina pivcev kave loči med kavo s sladkorjem in brez, z mlekom in brez, kratko, podaljšano in belo kavo. Pa recimo med turško pripravo kave in espresso varianto, ki jo dobimo v barih, gostilnah, restavracijah. In ker mi zadnje čase na pot prihajajo nova znanja in dognanja iz sveta kav, sem se z veseljem udeležila vabila kavarne Mariposa cafe v Ljubljani na ‘hitro coffee cupping predstavitev’.

Klemen Maček in Marina Stanković sta v uri in pol skušala opisati in pokazati, kako poteka coffee cupping, na kaj smo pri tem pozorni, zakaj je ena kava dragocenejša od druge.

Gostiteljica Marina, ki je nedavno na mednarodnem tekmovanju Barista Battle Challenge  festivalu v Ljubljani osvojila 4. mesto, že dolgo časa ne kupuje več komercialnih kav, ki jih običajno kupujemo v trgovinskih centrih, ne da bi pomislili na izvor, pripravo ….

Ljudje se bolj osredotočijo na ceno kave. Ne vsi, seveda. Nekateri prav poznavalska vzamejo vsak zavojček kave v roko in jo temeljito preberejo.

Doma pa testno, s posebno pozornostjo in občutkom, preverijo, ali zadosti njihovim zahtevam po pojmu vrhunske kave.

Za Marino je coffee cupping nekaj običajnega, ji je pa verjetno, tako kot drugim, spremenilo okus in pogled na pripravo kavnih napitkov, ko se je podala v te vode.

»Gre za testiranje okusa kave, pri katerem izberemo različne sorte, jih spražimo na različne načine ter jih nato okušamo in prepoznavamo razlike. To je pravzaprav test senzorike (zaznavanje okusov), v katerem prav tako poteka tekmovanje, a je pogosto splošni javnosti manj znano,« pove Marina.

Kavo zmeljejo in prelijejo z vročo vodo, pustijo malo stati in nato premešajo. Tako dobijo infuzijo, neke vrste kavni čaj. Na omenjenem coffee cupping dogodku smo najprej po priporočilu Klemna, direktorja podjetja KMG Klemen Maček, počasi in z občutkom vonjali nezmleta zrna različnih plantaž in uvoznikov.

Sledilo je vonjanje pripravljenih kav iz sveže zmletih zrnc, nato srebanje kave iz žličke na tak način, da jo razpršimo po čim večji površini jezika in tako omogočimo brbončicam, da okusijo vse note posameznega vzorca.

Zakaj?

S pomočjo tega določimo, katero praženje nam je bolj všeč in katero izvabi iz zrn nam najljubši okus.

 

 

 

 

 

 

Najdražja kava na svetu je?