Po ogledu Sitarjevca še rudarska malica

V Sloveniji je kar nekaj rudnikov, ki so namenjeni turističnim ogledom. To so Antonijev rov v Idriji, Podzemlje Pece v Mežici in Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, pred dvema letoma pa se jim je pridružil obnovljeni rudnik Sitarjevec v Litiji.
Litija je najstarejše rudarsko mesto v Sloveniji; desno hrib Sitarjevec. Foto: Primož Hieng

Ni skrivnost, da v rovih rudnika Sitarjevec, pod izvoznim rovom, zadnje pol leta potekajo investicijska dela, ki bodo omogočila vpogled v čudovit in unikaten jamski svet. Do zdaj še ne dostopen del rudnika Sitarjevec bo ponudil veliko več kot zgolj ogled rovov ali čudovitih kamnin, mineralov in rudnih žil. V jamski svet bo v prihajajočih mesecih postavljena čudovita razstava paleookolja. Za dvig kakovosti turistične ponudbe in lokalnega okolja se postavljalo tudi novi mejniki pri razvoju širše turistične ponudbe na tem območju.

V začetku decembra 2017 so ponovno odprli rudnik Sitarjevec v Litiji, tokrat za turistične namene. Po dobrih 50-ih letih se je prebudil iz pozabe in ponudil številne možnosti za razvoj doživljajskega turizma. Gre za enega najstarejših rudnikov na Slovenskem.

Pogoji za delo v litijskem rudniku so bili izjemno težki. Foto: Občina Litija

»Rudnik Sitarjevec je kljub tisočletni zgodovini ob opustitvi del v njem popolnoma prešel v pozabo,« je v uvodu knjige o rudniku zapisala Helena Hauptman iz Javnega zavoda za kulturo, mladino in šport v Litiji. »Zakaj je bilo temu tako, lahko samo sklepamo, zagotovo pa sta svoje opravili težko delo in silikoza, ki je bila zelo pogosta bolezen sitarjevških rudarjev.

Kot da bi rudarji želeli čim prej pozabiti na vse tegobe svojega poklica, so zaminirali glavne vhode v rove, še prej pa so vanje zmetali tudi opremo in orodje.

Rudnik Sitarjevec je za javnost ponovno oživel leta 2000, ko so v Zavodu za izobraževanje in kulturo Litija pripravili tematsko razstavo o zgodovini rudnika ter se vključili v prizadevanja za revitalizacijo.«

Prenovljeni vhod v rudnik Foto: Občina Litija

Litijski rudnik svinca in cinka ali Sitarjevec spada med naša večja rudna nahajališča, Litija pa je bržkone najstarejše slovensko rudarsko mesto. Izkoriščanje rude na območju rudnika Sitarjevec sega že v daljno preteklost. Arheološko najdišče na vrhu Sitarjevca kaže na to, da so v Litiji rudarili že v času Keltov. Posredno je dokazano tudi obratovanje litijskega rudnika v rimskem obdobju.

Prvo pisno dokazilo o rudarjenju v okolici Litije je nagrobni spomenik rudarskemu mojstru Cristofu Brukherschmidu z letnico 1537.

Ena izmed komponent obiska rudnika Sitarjevec je seveda kulinarika. »Ob bok sitarjevški malici želimo postaviti kvalitetno ponudbo pri lokalnih gostinskih ponudnikih,« pravijo v Razvojnem centru Srca Slovenije. S tem namenom bodo na Razvojnem centru v okviru MINE TOUR projekta nadaljevali s sklopom delavnic pri slovenskih priznanih kuharskih mojstrih in tako že septembra organizirali drugo delavnico z zelo priznanim slovenskih chefom.

Rudnik Sitarjevec so ponovno odprli decembra 2017. Foto: Občina Litija

»V sklopu oblikovanja turističnega produkta, ki bo pomemben prispevek k atrakciji podzemnega sveta rudnika Sitarjevec, Turistična zveza Slovenije opravlja popis potreb obiskovalcev in trenutno turistično ponudbo v občini,« dodajajo v Srcu Slovenije. »Na podlagi rezultatov bo v Litiji potekalo usposabljanje turističnih vodnikov, ki bodo ključni akterji promocije in ozaveščanja o kulturni in naravni dediščini naših krajev. Vsi turistični vodniki bodo imeli možnost praktičnega in teoretičnega izobraževanja z učenjem na terenu. Del programa bo namreč potekal v podzemnem svetu rudnika Sitarjevec in v obliki ekskurzije v Labin, kjer poteka prenova kulturnega spomenika rudnika Šoht

Primož Hieng