Občina Litija je v začetku decembra 2017 s slavnostnim prerezom traku odprla Rudnik Sitarjevec Litija za turistične namene.

Na prireditvi se je zbralo več kot tisoč obiskovalcev, ki so prišli z namenom, da si bodo lahko ogledali podzemlje enega najstarejših rudnikov na Slovenskem. Ker so vodniki lahko na ogled rovov popeljali le omejeno število ljudi, bodo organizirani ogledi potekali ves december in bodo ZA VSE OBISKOVALCE BREZPLAČNI. Ogledi bodo potekali vsak četrtek, petek in soboto.

Podžupan Občine Litija Boris Doblekar je ob tem dogodku izjavil:

     Izredno sem vesel, da nam je po izjemnih naporih končno uspelo odpreti rudniške              rove enega najstarejših rudnikov v Sloveniji za turistične in izobraževalne namene,            morda tudi športne in kasneje tudi zdravstvene. Litijani smo lahko izjemno ponosni na        to, da je naše mesto eno najstarejših rudarskih mest, kjer so rudarili že Kelti in                  Rimljani. Glede na strašansko zanimanje za ogled rudnika bomo ves december                  omogočili brezplačen ogled. Hkrati pa velja tudi prijazno povabilo na božični pohod z          baklami od Mestnega muzeja do Rudnika.
 
      Prijavili smo se na projekt Interreg skupaj s Hrvaško, bolj natančno z rudnikom Labin        in upamo, da nam uspe pridobiti slabih 300 tisoč evrov za odprtje še okoli 500                  metrov rovov, v katerih se skriva mnogo kapnikov in ostalih podzemnih zanimivosti. V        občinskem proračunu smo imeli letos predvidenih 75 tisoč evrov, za drugo leto pa 410        tisoč.
 
     Želim si, da bi postal Rudnik Sitarjevec velika turistična atrakcija, ki bi si jo hodili               ogledovat ljudje s celega sveta, pred tem pa tudi to, da si ga ogleda prav vsak občan         in občanka, v prvi vrsti tudi vsa naša mladina.

 

Termini ogledov:
Četrtek in petek: 10.00 do 12.00 in 15.00 do 18.00
Sobota: 9.00 do 12.00
Ogledi so mogoči ob predhodni najavi in do zapolnitve mest.
INFORMACIJE IN REZERVACIJE OGLEDOV:
Turistično informacijski center – TIC Litija
059 940 503, 051 312 739
[email protected]
Za rezervacije in dodatna vprašanja so vam na voljo v času uradnih ur.

Pod črto

RUDNIK SITARJEVEC LITIJA – DOŽIVITE RUDNIK V SRCU SLOVENIJE!