Slonica Ganga Foto: ZOO Ljubljana
ZOO Ljubljana je v ponedeljek, 27. aprila, ponovno odprl svoja vrata med 9. in 19. uro. Zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga bodo sprva lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah.

»Zaposleni in naše živali se veselimo obiskovalcev, ki se bodo prvič lahko srečali z letošnjimi mladiči,« je sporočila biologinja in pedagoška vodja ZOO mag. Irena Furlan. »Ogled smo prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce kot tudi za zaposlene in živali. Štirinožni spremljevalci zato v živalski vrt za zdaj še ne morejo. Ker epidemijo koronavirusa v Sloveniji dobro obvladujemo tudi zaradi občanov, ki se držijo predpisanih pravil in tako preprečujejo širjenje okužbe, smo lahko živalski vrt ponovno odprli za obiskovalce.

Mačja panda Magu Foto: ZOO Ljubljana

Na obisku v ZOO Ljubljana se je seveda treba držati vseh uradnih navodil, poleg teh pa še nekaterih posebnih, ki veljajo v našem vrtu.«

Iz preventivnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti: otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. »Vseskozi je treba vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov, tako pred blagajno, sanitarijami in trgovino kot tudi na sprehodu po samem vrtu,« dodaja Furlanova. »Obiskovalci morajo biti pozorni na higieno rok in kašlja. V ta namen smo na številna mesta postavili razkužilnike za roke.

Kanadska volkulja Foto: ZOO Ljubljana

Na obisk v ZOO naj prihajajo obiskovalci brez akutnih prehladnih bolezenskih znakov.

Obrazne maske so obvezne v notranjih prostorih, kot so sanitarije, ZOO trgovina ter ob domovanju šimpanzov, drugod pa priporočljive. Trgovina in okrepčevalnica bosta poslovali skladno s sprotnim sproščanjem ukrepov v Republiki Sloveniji.«

Obiskovalce prosijo, da obisk vrta izkoristijo za sprehod in opazovanje živali, pri tem pa ne posedajo ali se v večjih skupinah zadržujejo na enem prostoru. »Zato smo označili krožno smer ogleda, ki se je morajo držati,« še sporočajo iz ZOO. »Krajša pot poteka mimo zeber in slonice, daljša pa mimo medvedov v zgornji del živalskega vrta. Prosimo tudi, da obiskovalci skrbno upoštevajo vse pisne napotke in druga navodila osebja. Zaposleni bodo večkrat dnevno poskrbeli za razkuževanje prostorov in površin, kjer prihaja do stika z obiskovalci, omogočili pa smo tudi vstop in izhod iz živalskega vrta brez dotikanja vrat.«

Rdečevrati kenguru Foto: ZOO Ljubljana

Ker so za okužbe, ki bi jih lahko dobili s strani obiskovalcev, najbolj dovzetni primati, v ZOO Ljubljana prosijo, da se v teh dneh brez izjem drži pravil, da se ne dotika in ne hrani njihovih živali. »Poleg preprečevanja morebitnega prenosa virusa bomo lažje poskrbeli tudi, da bodo živali pojedle vse, kar potrebujejo in ničesar preveč.

To se je posebej izkazalo tudi v dneh, ko je bil živalski vrt zaprt, saj živali niso imele nikakršnih prebavnih težav.

Nekatere, ki so bile bolj debelušne, npr. surikate, so shujšale na običajno težo in pojedle tudi tisti navadno manj okusen, a bolj zdrav del obroka. Za zdravje živali je ključnega pomena uravnotežena hrana v ustreznih količinah, ki je pri nas predpisana, obroki pa se tudi tehtajo,« je povedala mag. Irena Furlan.

Foto: ZOO Ljubljana

Hranjenja živali po urniku ter izobraževalni programi še nekaj časa ne bodo potekali. Vas pa pričakujejo mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja. V ljubljanskem živalskem vrtu si želijo, da bo njihova prva izkušnja srečanja z obiskovalci kar se da prijetna.

Foto: ZOO Ljubljana

»Dragi obiskovalci, ob koncu vas še enkrat prosimo, da dosledno spoštujete predpise in vse varovalne ukrepe, to je tudi pogoj, da ostane ZOO Ljubljana odprt,« je še sporočila mag. Irena Furlan.

Primož Hieng