Živali umirajo zaradi človeške ignorance

Vir: Pixabay, fotografija je simpolična

Veliko je takih, ki so jih polna usta o globalnem segrevanju, ohranjanju narave za naše zanamce in borbi za čisto okoje. Pa je temu res tako?

 

Vsak posameznik lahko naredi bistveno več kot si misli. Se še spomnimo fotografij shoda v Ljubljani, ko so protestniki stopili v bran okolju in ohranjanju našega planeta? Predvsem fotografij po zaključku shoda, ki je pokazal dejansko razmišljanje protestnikov. Povsod so ležale smeti, plakati, plastenke.

Vedno je najlažje kazati s prstom na druge in obsojati, pri tem pa največkrat pozabimo, da se vsaka sprememba začne pri eni osebi, pri nas samih.

Velika večina se ne zaveda kakšno škodo lahko povzroči ena maska. Maska, ki jo odvržemo v naravi, morda nam pade in je ne poberemo, je lahko bistveno hujše orožje kot le smet na tleh.

Vir: Facebook, mrtev ptiček

Vsak dan lahko na družbenih omrežjih spremljamo posnetke reševanja živali, ki so se znašli v nemilosti zaradi človeške malomarnosti. Vidimo le delček tega, kar se resnično dogaja. Premnoge smrti so rezultat človeške ignorance, malomarnosti če hočete.

Preden nas zanese in bi nekaj odvrgli v naravo, samo pomislimo, komu s tem lahko škodujemo? Morda se v elastiko maske zapletejo ptičje nogice kot na zgornji sliki. Kaj pa, če je to ptičja mama, ki mora nahraniti polno gnezdo mladičev?

Ne potrebujemo veliko za lepše okolje, bolj varno predvsem za živali in naravo. Že doma lahko naredimo ogromno z ločevanjem odpadkov in nakupom le tistega, kar resnično potrebujemo, da ustvarimo čimmanj odpadkov.

Očitno smo pozabili, da planet Zemlja ni naš, da si ga delimo in nikakor ne lastimo. Preveč živali je že izginilo z obličja Zemlje zaradi egoizma človeka.

Bomo s tem nadaljevali?