Bruselj, 20. februar 2020 (SDS/ELS) – Danes popoldne bodo predstavniki držav članic v Bruslju nadaljevali s pogajanji o večletnem finančnem okvirju EU, na podlagi pogajalskega predloga, ki ga je pripravil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Slovenijo na današnjih pogajanjih zastopa predsednik vlade v odhodu, Marjan Šarec. 

Poteka namreč nov krog pogajanj o večletnem finančnem okviru EU. Če bodo pogajanja uspešna, bo to eno najpomembnejših srečanj voditeljev držav članic v zadnjih letih. Srečanje je namreč namenjeno razdeljevanju finančnih sredstev za naslednjih 7 let. Interese Slovenije na današnjih pogajanjih zastopa predsednik vlade v odhodu, Marjan Šarec.

Predlog, ki ga imajo predstavniki držav članic na mizi, je pripravil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predvideva pa precejšnje zmanjšanje sredstev za kohezijske države, med njimi tudi Slovenijo.

“To je za Slovenijo nesprejemljivo, v tem se strinjam s predsednikom vlade v odhodu,” napiše Romana Tomc, evropska poslanka.

Toda, če nečemu nasprotujemo, moramo imeti tudi jasna stališča, kaj želimo doseči. Dejstvo je, da bo do zmanjšanja sredstev najverjetneje prišlo, lahko pa škodo poskušamo zmanjšati. To so pogajanja in pogajalske spretnosti so zelo pomembne. Slovenija predloga, po navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, ki se je prvega kroga pogajanj udeležil v ponedeljek, ne bo podprla, ker ne naslavlja ključnih prioritet Slovenije.

Te so ohranitev kohezijskih sredstev na ravni predloga, po katerem bi Slovenija prejela 3,1 milijarde evrov, čim manjše znižanje sredstev za zahodno Slovenijo, in povečanje sredstev za razvoj podeželja in tako dalje.

Vse lepo in prav, a na žalost vse kaže, da Marjan Šarec v Bruselj prihaja brez jasno oblikovanih pogajalskih izhodišč. Brez konstruktivnih in utemeljenih predlogov nas nihče ne bo jemal resno.

Ni čudno, da izgubljamo ugled. Tako kot je bil nenavaden način odstopa Marijana Šarca, so nenavadne tudi njegove reakcije po odstopu. Te nakazujejo, da ga vodijo osebne zamere in da mu interesi Slovenije niso prioriteta.

S takim neprofesionalnim načinom nastopa in brez jasne strategije, kaj Slovenija v teh pogajanjih želi doseči in kaj je za nas realno, ne moremo pričakovati, da bomo v bitki za evropska sredstva uspešni.

Pri pogajanjih je dobro vedeti, kaj hočemo, kaj je realno in kakšne adute imamo v rokavu.

“Blefiranje lahko prinese več škode kot koristi,” zapiše na FB Romana Tomc.