Vlada je v torek zvečer, le nekaj ur pred Nacionalnim dnevom spomina na žrtve komunističnega nasilja, razveljavila sklep pretekle vlade o določitvi 17. maja kot dneva, ko bi se lahko poklonili vsem žrtvam komunizma.

Zanimivo so v svojem sklepu zapisali, da se sklep prejšnje vlade ukinja, ker za določitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja ni potekala predhodna javna in strokovna razprava. Zanimivo, da prav ta vlada večino svojih odločitev sprejema po nujnih postopkih in brez javne in strokovne razprave.

Na predvečer, zdaj že ukinjenega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, je na trgu republike potekala slovesnost, ki je bila nekaj posebnega. Brez ploskanja, brez vzklikanja, mirna in neverjetno spoštljiva in z molitvijo v počastitev vseh žrtev. Kljub vsemu trudu aktualne politike, zgodovine in žrtev komunizma ni mogoče izbrisati.

Je pa odločitev vlade dodobra razburkala javnost. Na družbenih omrežjih burnih odzivov ne manjka tako med politiki kot med ljudmi.

Odzivov je preveč, da bi objavili vse. Vse kar ob tem dejanju lahko rečemo, žalostno da ste vrsto let po teh zločinih prav s tem dejanjem vsem žrtvam komunističnega režima in njih nasilja zadali poslednji udarec.

Na včerajšnjo odločitev vlade so se odzvali tudi v Slovenski demokratski stranki, kjer so zapisali:

Vlada Janeza Janše je maja 2022 razglasila, da se 17. maj v Republiki Sloveniji obeležuje kot Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Včeraj, na predvečer dneva spomina, je vlada dan obeležitve ukinila.

V nadaljevanju odziv Slovenske demokratske stranke na odločitev vlade Roberta Goloba glede ukinitve Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Vlada Janeza Janše je 12. maja 2022 razglasila, da se 17. maj v Republiki Sloveniji obeležuje kot Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. V obrazložitvi je med drugim zapisala:

»Samostojna država Slovenija je bila leta 1991 utemeljena na temelju obsodb vseh totalitarizmov, tudi na temelju obsodbe zločinov komunizma. Evropska unija je prav tako utemeljena na obsodbi vseh totalitarizmov.  Žal je v samostojni Republiki Sloveniji odnos do žrtev komunističnega totalitarizma še vedno ali celo čedalje bolj nepieteten.«

Ob vseh barbarskih potezah, s katerimi po demokratični in civilizirani državi lomasti sprega Svobode, SD in Levice, je ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja zgolj še ena pričakovana instant gverilska akcija, ki tepta temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov pietete, pravice in resnice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino. Vlada po tekočem traku zapravlja priložnosti, da bi izvedla potrebne reforme in se osredotočila na prihodnost. Medtem ko bi lahko iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se zopet obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti.

Naše sporočilo za revanšistično garnituro na oblasti je, da izbris dneva ne pomeni izbrisa več kot 600 morišč in več sto tisoč žrtev režima, ki ga branijo kot ponosni nasledniki. In kot je na včerajšnji spominski slovesnosti »Ker smo ljudje« dejal misijonar Pedro Opeka: »Resnica in priznavanje krivic sta podlaga vsake sprave.«

 

Spletno uredništvo, J.V.