Triletno psičko Lajko so pred 60. leti poslali v Zemljino orbito

Postala je prva žival, ki je uspešno dosegla Zemljino orbito in na krovu vesoljskega plovila krožila okrog Zemlje. Podviga ni preživela, saj tedanja Sovjetska zveza takrat še ni imela razvite tehnologije za uspešno vračanje nazaj na Zemljo – torej so načrtno žrtvovali njeno življenje, ko so jo v satelitu 3. novembra 1957 izstrelili v Zemljino orbito.

In kako je sploh prišlo do tega podviga?

Tedanji predsednik Komunistične partije Sovjetske zveze, Nikita Hruščov, je od sovjetskega vesoljskega programa oktobra 1957 zahteval, naj ponovi uspeh satelita Sputnik 1, ki je tisti mesec postal prvi satelit v Zemljini krožnici. Sklenili so, da bodo z novim satelitom, ki so ga poimenovali Sputnik 2, v orbito našega planeta poslali tudi živo bitje – psa.

Znanstveniki so začeli iskanje primernega psa in na ulicah Moskve našli triletno mešanko, ki se je zdela kot nalašč za vesoljsko misijo. Bila je mirna, ne prevelika in ne prestara ter predvsem vajena življenja v težkih pogojih, saj je bila v bistvu potepuška psička, brez stalnega doma in skrbnikov.

Lajka je bila težka med 5 in 6 kilogramov, bila pa je mešanec terierja, haskija in ruskega samojeda.

Lajko so v kapsulo Sputnika 2 na sovjetskem izstrelišču Bajkonur sicer namestili že 31. oktobra 1957, štiri dni pred izstrelitvijo. Pred tem je prestala manjšo operacijo, s katero so jo znanstveniki povezali z instrumenti, ki so po vzletu nosilne rakete merili njene življenjske funkcije. V kapsuli satelita je imela psička dovolj prostora le za stanje, sedenje ali ležanje, ne pa tudi za obračanje. Pred tem pa je morala prestati posebno urjenje za polet v vesolje, ki je zajemalo postopno bivanje v čedalje manjših kletkah, da bi žival navadili na prostorsko zelo omejen prostor v satelitu, privajanje centrifugalnim silam in pospešku ob vzletu rakete ter hranjenje s posebnim gelom, ki bi v vesolju nadomestil pasjo hrano.

Sputnik 2 je v vesolje odletel zgodaj zjutraj po moskovskem času. Približno pet do sedem ur po tem, ko je Lajka dosegla cilj, Zemljino orbito, znanstveniki z instrumenti v kapsuli satelita niso več beležili znakov življenja. Sputnik 2 je Zemljo obletel več kot 2.500-krat in nato strmoglavil na Zemljo ter v njeni atmosferi skupaj s posmrtnimi ostanki Lajke zgorel 14. aprila 1958.

V čast vesoljski psički Lajki v Rusiji stoji več kipov in spomenikov. Verjetno najslavnejši stoji v Moskvi, postavljen je  v Zvezdnem mestu (Zvyozdny gorodok), kjer se nahaja Gagarinov center za urjenje kozmonavtov.

Lajka pa ni bila zadnji pes (in niti ne prvi – a je bila prva, ki je dosegla Zemljino orbito in hkrati tudi prva smrtna žrtev vesoljskih poletov), ki ga je v vesolje poslala Sovjetska zveza. Natančno število ni znano, se pa giblje nekje med 40 in 50. Sovjetskih pasjih potnikov v vesolje je bilo sicer 57, a nekateri so bili za misije izbrani večkrat. Zadnjič so psi na krovu sovjetskih plovil v vesolje leteli februarja 1966, ko sta psička Veterok in Ugoljok postavila tudi rekord za najdaljše bivanje psa v vesolju, to je 22 dni. In podvig tudi preživela.

J.A.