Tri milijone evrov za učbeniške sklade

Učna gradiva, vključno z delovnimi zvezki, bo v novem šolskem letu 2017 – 2018 za prvošolce po novem financiralo Ministrstvo za šolstvo.

Za učbeniške sklade bo odslej ministrstvo letno namenjalo tri milijone evrov, za analizo o delovnih zvezkih bo šlo pol milijona evrov.

Mar staršem letošnjih prvošolcev res ni treba skrbeti?

Staršem, ki letos otroke vpisuje v prvi razred osnovne šole, ni treba skrbeti ne za učbenike ne za druga učna gradiva, vključno z delovnimi zvezki, je napovedala ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič. Učbenike si bodo prvošolci brezplačno izposodili v učbeniških skladih, učna gradiva pa bo finančno pokrilo Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport (MIZŠ).

Vse več različnih učnih gradiv

Poleg delovnih zvezkov se namreč v prvih razredih vse manj uporabljajo učbeniki, vse več pa je učni gradiv, ki so si jih učenci doslej izposojali, zato vanje niso smeli pisati.

Starši bodo tako privarčevali med 20 in 75 evri, in sicer bo to odvisno, na katero šolo je vpisan otrok. Ministrstvo bo vsaki osnovni šoli glede na število učencev določilo kvoto sredstev.  Iz te kvote bodo morale šole prenavljati učbeniški sklad in kupiti potrebna učna gradiva in delovne zvezke.

“Pometite najprej doma!”

Na družabnem omrežju (FB), in sicer v skupini Pobuda za konec politizacije učbenikov na škodo staršev in učencev, pa smo našli na to temo zanimiv odziv.

Patrizia Galbiati-Pohajač, razredna učiteljica OŠ Vojke Šmuc v Izoli, je zapisala:

Kaj vam pomagajo učbeniki in DZ (plačljivi ali brezplačni)? Znanja je vedno manj. V šolo prihajajo otroci ki jih doma naučite abecede, števil…obenem pa se ne znajo obuti, obleči, si ne perejo zob….pri vsemu mora pomagati mamica. V šolah ni mamic in je 20 in več otrok. Naučite jih samostojnosti in odgovornosti … Učne vsebine pa pustite učiteljem. In nehajte se vtikovati vse povsod. Pometite najprej doma. Otroci so sposobni več, kot si mislite. Če ni znanja, je to zato ker mamice delajo vse namesto njih.

Zaradi avtentičnosti zapisanih mislih, jih namerno nismo lektorirali, saj so zelo sporočilne tudi brez tega posega, kajne?

Tri milijone in pol? V uredništvu portala smo brez besed …

A. A.