“To je edini primer na svetu, da je premier v tako težki epidemiološki situaciji pljuval po zdravnikih”

Nenad Glücks: Nekdanji premier Marjan Šarec je pred časom na Twitterju zapisal, da ukrepe, ki jih je uvedla že njegova vlada, zdaj pri spopadanju s koronavlrusom uvajajo tudi drugod po Evropi. Na to ste se ostro odzvali. Zapisali ste, da ne boste zdravniki nikoli pozablli, kako je Šarec »ukrepal in žalil«. Ter da zdravniki cele dneve garate kot nori, da vsaj malo omilite Šarčeve smrtonosne »ukrepe«. Kaj najbolj zamerite nekdanjemu premierju?

“Nekdanjega premierja smo že ob prvih novicah o širjenju koronavirusa v sosednji Italiji začeli opozarjati, da nimamo dovolj zaščitne opreme. Da nimamo dovolj jasnih navodil, ustrezne organizacijske strukture in prosimo vlado, naj vse te stvari zagotovi. Odgovor Šarca je bil, češ da se zdravniki bojite, kar je podobno, kot da bi se policist bal orožja. Dejansko pa je bilo stanje naslednje: kot da bi policist opozoril ljudi, da so mu naložili boj zoper oborožene tolpe, pri čemer nima niti pištole.

To je edini primer na svetu, da je premier v tako težki epidemiološki situaciji pljuval po zdravnikih.

Kar je norost, saj so prav zdravstveni delavci zdaj eni od najbolj obremenjenih ljudi, ki potrebujejo visoko stopnjo morale in podpore. On pa se je spustil na tako nizek nivo. Z ženo najinih otrok po šolskih počitnicah v ponedeljek, 24. februarja, nisva peljala v šolo, upajoč, da bo vlada zaprla vse šole, kar se še dalj časa ni zgodilo. Ljudje morajo vedeti, da je Slovenija tako rekoč del žarišča okužbe. Smo neposredna soseda Italije. Nova Gorica in italijanska Gorica sta eno mesto, meje v resnici ni. Medtem ko so bile v Gorici šole zaprte, smo se pri nas vedli, kot da se nas to ne tiče prav dosti. To je bilo skregano s pametjo. Poleg tega velja povedati, da so se tudi druge evropske države spopadanja z epidemijo večinoma lotile slabo. Le malo držav je sprejemalo ustrezne in pravočasne ukrepe. Na primer Čehi so bili po mojem bolj previdni oziroma bolj radikalni od Slovenije, pa niso blizu epicentra izbruha epidemije v Evropi. Zakaj bi se mi primerjali s Španijo ali Francijo, kjer izvajajo prepozne ukrepe in zaostajajo za potekom epidemije. Delajo hude napake, posebno v Španiji se virus izjemno hitro širi.

Zakaj torej moja tako ostra kritika Šarca? Ne le, da je v težki situaciji žalil. Lahko bi nastopil kot državnik in dejal: podcenili smo situacijo, naši ukrepi niso bili ustrezni, ne bi smeli tako z lahkoto odpraviti utemeljenih pomislekov, zdaj moramo delati vse, kar je možno, da naprej ukrepamo dobro. Toda ne, po vsem skupaj se hvali, kako dobro da je delal. Gre za norčevanje iz ljudi.”

Mag. Igor Muževič, dr. med.

Vir: Revija Reporter, 23. 3. 2020, str. 40