Foto: Delo

V sredo,14. februarja 2018, bo potekala stavka, ki naj bi se pričela z velikim shodom v Ljubljani, na posameznih zavodih pa bodo ostale stavkovne straže.

ZA stavko je glasovalo 37.186 zaposlenih. To je 94,2 % vseh zaposlenih, ki so se opredeljevali o stavki. Proti stavki je glasovalo 2.283 zaposlenih, kar je 5,8 % vseh zaposlenih, ki so glasovali o stavki.

SVIZ je javnosti še sporočil, da so prejeli zapisnike s 707 zavodov (od 767; 92,2-odstotna udeležba zavodov v glasovanju o stavki) in da je bila stavka izglasovana v 683 zavodih, v 24 ni bila izglasovana (96,6 % : 3,4 %).

Svoj glas je oddalo 39.469 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Udeležba v glasovanju je bila torej 76,0-odstotna (od 51.905 skupno zaposlenih na zavodih, kjer je bilo izvedeno glasovanje).

Stavka bo sicer istega dne tudi prekinjena, a ne bo tudi končana – prilagajala se bo poteku dogodkov za pogajalsko mizo in se bo lahko tudi obnovila, izključeno pa ni niti, da bi se razširila še na druge dele javnega sektorja.

Sprejete so bile tudi naslednje stavkovne zahteve:

–  zvišanje osnovnih plač učiteljic in učiteljev ter drugih izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerze, kot je opredeljeno v Zahtevah SVIZ za spremembo tarifnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS z dne 16. 10. 2017.

ustrezno ovrednotenje razredniškega dela, kot je opredeljeno v Zahtevah SVIZ za spremembo tarifnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS z dne 16. 10. 2017.

regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 EUR bruto za vse zaposlene v javnem sektorju, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači.

spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj v okviru Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v skladu s 13. členom KPVIZ. Spoštovanje 3. člena Aneksa h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 56/2002, z dne 28. 6. 2002), ter spoštovanje VIII. točke Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju.

Do same izvedbe stavke je sicer malo manj kot dva meseca, v tem času bodo verjetno potekala pogajanja in dogovori. Kaj se bo iz vsega tega izcimilo, tako na strokovni kot tudi politični ravni, bomo verjetni videli kar kmalu. Bi pa bilo od stavkovnega odbora verjetno zanimivo izvedeti, ali bodo te zadeve veljale tudi za zaposlene v privatnem sektorju (zasebni vrtci ipd.), saj izvajajo enako delo, kot tisti v javnem.

J.S.