Ko sem se odločila, da na spletno stran vključim tudi blog, je bilo seveda takoj jasno, da prvega posvetim smilju, drugega pa maruli, saj sta oba rdeča nit moje kolekcije.

Naj začnem s smiljem…

Smilj je nizek aromatičen grm, ki zraste do 60 cm visoko, ima rumena socvetja in majhne lističe s srebrnimi dlačicami.

Ime Helicrysum izhaja iz grških izrazov helios, ki označuje sonce, in chrysos, ki označuje zlato. Način cvetenja tega grma daje res vtis malega zlatega sonca. Priljubljeno ime za to tipično sredozemsko dišavnico je tudi immortele ali nesmrtnica. Verjetno zato, ker suho cvetje zelo dolgo obdrži zlato rumeno barvo in aromatičen vonj.

Rastlina raste divje ali gojeno na Mediteranu. Najpomembnejši proizvajalki eteričnega olja sta Hrvaška in Korzika.

Obstaja okrog 500 vrst smilja, a mnoge ne vsebujejo eteričnega olja.

Glavne vrste, ki se uporabljajo za proizvodnjo eteričnega olja, so:
Helichrysum italicum (Korzika in področje bivše Jugoslavije)
Helichrysum stoeshas (Francija)
Helichrysum gymnocephalum (Madagaskar)
Helichrysum patulum (južna Afrika)

Hidrolat

Hidrolat nastane pri destilaciji cvetnih vrhov, ima močno protivnetno delovanje, je analgetik, karminativ in digestiv. Regenerira kožo (pospešuje prekrvavitev, zmanjša rdečico ter deluje adstringentno) in jetra (v tem primeru ga pijemo tri tedne, in sicer ga dnevno zaužijemo 30 ml v litru vode). Mrzel hidrolat je učinkovito sredstvo proti buškam in modricam. Z njim lahko prepojimo obkladke pri boleči in krvaveči zlati žili ali pa si naredimo sedečo kopel, v katero dodamo 1 dcl hidrolata. Svež, neoporečen hidrolat je primeren tudi za nego in čiščenje ran – po operacijah ali izdrtju zob.

Darja Gornjak Korošec, farmacevtka

Vir in še več : https://www.mayarula.si/