Poslanke in poslanci vladajoče stranke Gibanje svoboda so včeraj izglasovali spremembe  Zakona o finančni upravi po nujnem postopku, torej ponovno brez vključene javnosti in širše razprave. Pa so spremembe zakona sploh ustavne? 

Včeraj je v javnosti završalo, saj je vlada na predlog finančnega ministra Klemna Boštjančiča sprejela sporne spremembe zakona o finančni upravi, s katerim bo lahko Finančna uprava tajno sledila državljankam in državljanom in to brez sodne odredbe. Ob tem ne smemo pozabiti, da tudi pri najtežjih kaznivih dejanjih, policija osumljencu lahko sledi le na podlagi odredbe sodišča.

Zakon o finančni upravi sicer določa, da se sledi blagu in ne osebi (torej šoferju), a dejstvo je, da blago brez osebe ne more z enega na drugo mesto. Seveda je vladajočim bil to tudi edini zagovor.

Za spremenjen zakon so glasovali prisotni poslanci Gibanja svoboda, koalicijska partnerja SD in Levica pa sta seveda zakonu dala tiho odobravanje, saj glasovanju za ali proti zakonu nista prisostvovala.

Smo po tiho, skozi stranka vrata in po ovinkih v Sloveniji dobili Finančno policijo, ki ima večja pooblastila kakor policija, ki preiskuje najhujše zločine in kljub znanju in strokovni usposobljenosti sama ne sme slediti in izvajati tajnih nalog brez odredbe sodišča?

Bomo zdaj lahko pod drobnogledom prav vsi, če se bo nekomu tako zahotelo? Če bo nekdo na Finančni upravi mislil, da smo plačali premalo davkov, prijavili premalo premoženja, ima zdaj precej bolj proste roke. Morda nam res rečejo, da to velja le za tiste, ki storijo hujše davčne prekrške. Ob tem pa je potrebno vedeti da je na podlagi Zakona o davčnem postopku hujša kršitev tudi:

1. v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke in s tem spravi davčni organ v zmoto (10. člen);

2. v nasprotju z zakonom razkrije podatke, ki so davčna tajnost, ali jih sporoči tretjim osebam ali jih uporablja oziroma omogoči, da jih uporablja tretja oseba (16. člen).

Zakon je na tem področju tako ohlapen, predvsem pa daje bistveno preveč pooblastil, ki bi morale ostati v pristojnosti sodne veje oblasti. Finančni inšpektorji niso ne preiskovalci, ne sodniki, da bi lahko imeli takšna pooblastila.

Zakon o finančni upravi je po mnenju mnogih v nasprotju z Ustavo RS in s tem tudi zrel za ustavno presojo.

 

Spletno uredništvo