Kmalu bo minilo leto dni od začetka delovanja aktualne vlade, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica. Pred volitvami so obljubljali učinkovito in takojšnjo reformo slovenskega zdravstvenega sistema, skrajšanje čakalnih vrst in 30 dni do želenega specialista. Poslušali smo obljube, da nihče ne bo ostal brez izbranega zdravnika in brez zdravstvenih storitev.

 

Po podatkih ZZZS in NIJZ se je v zadnjem letu število pacientov, ki čakajo nad dopustno dobo, povečalo za več kot 30 %. Na pregled pri specialistu po več mesecev ali celo nekaj let čaka 117.358 pacientov ali 44,4 % vseh čakajočih. Tudi število pacientov brez izbranega zdravnika se je povzpelo na več kot 140.000.

Priča smo namerni zaustavitvi vseh večjih gradbenih investicij v slovenskih bolnišnicah, ki bi bile financirane iz evropskih sredstev Načrta za okrevanje in odpornost, ki jih je izpogajala Janševa vlada. Iz načrta so umaknili gradnjo nove medicinske fakultete. Gradbene investicije pa se pripravljajo in načrtujejo tako, da bo neznano kam izginilo več milijard davkoplačevalskega denarja.

Sedanja razveljavitev dopolnil Zakona o javnem naročanju s sistemom referenčnih cen medicinskega materiala, primerljivimi s cenami v drugih državah EU omogoča, da dobavitelji medicinske opreme javnim zavodom še naprej prodajajo opremo po nekajkrat višji ceni, kot je to v EU in brezsramno bogatijo na račun bolnikov.  Vladajoči so obljubljali ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja, zdaj ga bodo preoblikovali v obveznega.

Zaradi nekaj zdravnikov, ki so izrabili luknje v nedodelani zakonodaji, so, namesto, da bi zadeve uredili, stigmatizirali vse zdravnike in jih razglasili za glavne krivce nedelujočega zdravstvenega sistema.  Nekaj posameznih primerov meče slabo luč na vse zdravstvene delavce, ki po veliki večini delajo pošteno in resnično izgorevajo za bolnika. Denar davkoplačevalcev namesto v konkretne rešitve raje vlagajo v naročanje raziskav stanja in analiz, ki jih opravljajo inštituti in njim naklonjena civilna družba.

Retorika voditeljev koalicije jasno kaže, da nimajo skupne vizije zdravstva kaj šele rešitev. V svojem besednjaku radi uporabljajo besedo javno zdravstvo, sami pa se največkrat zdravijo pri zasebnikih in odhajajo k specialistom v tujino.

Pri skoraj 3 milijardnem proračunskem primanjkljaju, ki ga je ta vlada ustvarila v 1 letu delovanja, je to slaba popotnica za reševanje problemov nas navadnih ljudi. Jasno je, da so se vladajoči ujeli v lastno spiralo dvoličnosti in nesposobnosti. Davkoplačevalci vsako leto več vplačujemo v zdravstveni sistem, dostopnost do zdravstvenih storitev pa je vse slabša.

V Občinskem odboru SDS Kamnik zato predlagamo:

  • vladajoča politika naj preneha z razdvajanjem in izključevanjem,
  • vlada naj z deležniki pripravi pravičen plačni sistem,
  • vlada in koalicija naj nemudoma pripravita spremembe Zakona o javnem naročanju s sistemom referenčnih cen medicinskega materiala,
  • koalicija naj v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami poišče najboljše rešitve, ki bodo pripomogle k izboljšanju stanja v slovenskem zdravstvu na kratek in dolgi rok.
Spletno uredništvo
Zapisal Jože Mežan, OO SDS Kamnik