“Se bomo v celoti odrezali od sveta in gojili svojo zelenjavo?”

Boštjan Videmšek (Sobotna priloga Dela, 2. 11. 2019, str. 8) Ali smo priče konca globalizacije?

“V osemdesetih letih je vsak dober nogometaš že zaslužil precej denarja, a ne milijonov. Podobno je leta 1850 veljalo za pevce in pevke v operah. Danes obstaja toliko in tolik nogometašev in operni pevci in pevke, ki zaslužijo milijone, in množica tistih, ki ne zaslužijo praktično ničesar. To je globalizacija, o kakršni pišem tudi v Črnem labodu. Hočem reči, da se je v zadnjih letih večina zaslužkov skoncentrirala pri majhnem številu ljudi. Da, zaradi globalizacije.

Včasih je obstajalo nekaj, čemur se je reklo »učinek otoka«. Na otokih — v izoliranih skupnostih – je bila zgoščena velika količina različnih živalskih in rastlinskih vrst. Biodiverziteta je cvetela. Nočem reči, da je globalizacija sama po sebi napačna, a z njo se je to – tako ali drugače porazgubilo.

Zdaj planet obvlada malo število ljudi. Nikoli v zgodovini ni bilo tako.

Kaj sploh je globalizacija? In kaj pomeni, če ji nasprotujemo? Se bomo v celoti odrezali od sveta in gojili svojo zelenjavo? Verjetno kdo že, a vsekakor ne večina. Dejansko si vsakdo želi omejiti učinke globalizacije. Ali lahko nekdo iz Pakistana pride delat v Slovenijo?”

Nassim Nicholas Taleb, esejist, profesor (NYU), dolgoletni borzni posrednik, avtor številnih knjig