Vlada Roberta Goloba se ukvarja oziroma spušča v ideološke poteze s katerimi slavi komunistični režim, namesto da bi reševala resne težave, ki jih ima Slovenija. 

Levica z svojo ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki je poskrbela za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve oziroma kot pravijo vladajoči, za prestavitev v drug muzej, bi danes ponovno slavila bivši komunistični režim, ki je sistematično kršil človekove pravice in svoboščine in kipe Tita in ostalih, ki so stali na Brdu pri Kranju, vrnila v park Brdo. 

V četrtek so na Ministrstvu za kulturo organizirali Strokovni posvet o zbirki kipov s posestva Brdo pri Kranju, ker jih moti, da je bil del zbirke kipov iz Brda prenesen v Pivko.

Gre za povojna dela vrhunskih umetnikov. Na Ministrstvu za kulturo prestavitev kipov ocenjujemo kot neprimerno,je dejala Asta Vrečko. 

“Smo edina demokratična država, ki vrača na javno mesto kip diktatorja in množičnega morilca. Morda kje stoji v Italiji še kakšen Mussolini, tako ali tako imajo komunisti in fašisti iste korenine. Ali v Rusiji kakšen Stalin, da bi Nemčija imela kje Hitlerja pa ne verjamem,” je v zvezi z zadevo kritično komentiral varnostni strokovnjak Boštjan Perne

Umetnostni zgodovinar Gojko Zupan je po poročanju N1 na posvetu pojasnil, da v zvezi z omenjenimi skulpturami obstajajo različne interpretacije. Na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga, so bili kipi gradu Brdo v glavnem postavljeni na prosto, nekateri tudi v objekt, a kot pravi, niso bili “ustvarjeni kot javni spomeniki, ampak kot okrasje za muzejske dvorane, protokolarne vile in vrtove ali javni prostor“.

Eden od očitkov je bil, da ni bilo strokovne razprave o odstranitvi. Očitno pa ob tem v Levici pozabljajo, da vladajoči, torej tudi oni, vse zakone sprejemajo po nujnem postopku, torej brez razprave. Očitno je razprava pomembna le v določenih primerih, predvsem takrat, ko vladajočim to pride prav, ko jim ne, pa razprave ni. V primeru novele o RTVS je namreč ni bilo in je do nje prišlo šele tedaj, ko je postalo jasno, da se bo o sprejetju le-te odločalo na referendumu.

Resnično zanimivo pa je tudi, kako ministrica ob izraženi želji po vrnitvi kipov, ki očitno sploh niso bili ustvarjeni kot javni spomeniki, zatrjuje, da je pomembno, da se zavedamo lastne zgodovine, potem ko je znano, da je bila med tistimi zaslužnimi, da je moral vrata zapreti Muzej slovenske osamosvojitve, ki predstavlja najsvetlejši trenutek zgodovine neke države.

Če se nikjer na svetu ne dogaja, da bi se zapiralo ustanove, ki so posvečene osamosvojitvi, je pri nas vse drugače.

Pri nas se tudi daje pomen “izbrisanim” in se jim postavlja obeležje, čeprav je jasno, da si večina statusa ni uredila na račun špekuliranja in se slavi komunistične klavce, ki imajo na vesti cel kup nedolžnih žrtev. Če morda Asta Vrečko ne ve, je pred leti ustavno sodišče, katerega levi pol rad slavi, ko jim je to po volji, razsodilo, da Josip Broz Tito v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” so tedaj med drugim po poročanju MMC-ja navedli ustavni sodniki.

Kot je videti, je Levici res blizu režim, iz katerega smo tako zelo želeli in smo pobegnili pred skoraj 32 leti.

Spletno uredništvo