𝐕𝐜̌𝐞𝐫𝐚𝐣 𝐣𝐞 𝐧𝐚 𝐩𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐧𝐞𝐦 𝐳𝐚𝐬𝐞𝐝𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐤𝐚𝐥𝐚 𝐫𝐚𝐳𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐨 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐨𝐜̌𝐣𝐮 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚𝐫𝐬𝐭𝐯𝐚 𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐧𝐞 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐞.

Evropska poslanka Romana Tomc je svoj nagovor izkoristila, da je Evropski parlament opozorila na nedopustno dogajanje na tem področju, ki smo mu priča v Sloveniji. Najbrž ne bomo našli nobene vlade na svetu, ki bi priznala, da si skuša podrediti medije in noben novinar na svetu ne bo priznal, da je politični aktivist. Pa vendar mnogi so.

Vir: Facebook evroposlanke
Kaj recimo menite o novinarjih, ki me zmerjajo s fašistko in obkladajo z izrazi, ki jih je težko javno ponoviti? In še več, sodelujejo celo z uglednimi organizacijami kot so novinarji brez meja in prejemajo nagrade,” se sprašuje Tomčeva.
In nadaljuje:

V Sloveniji po raziskavi več kot 75% medijskega prostora zavzemajo mediji, ki so levo usmerjeni. Posledica tega seveda je, da ne poročajo o velikih aferah, v katere so vpleteni levi politiki, recimo tudi o pritiskih predsednika vlade na policijo, zaradi katerih je odstopila ministrica. Ne poročajo o korupcijskih aferah, klientelizmu in še o mnogih spornih zadevah povezanih s poslovanjem članov vladajoče koalicije.

Vendar tudi to očitno še ni dovolj, saj je bila ena izmed prvih potez nove slovenske leve vlade sprememba zakona o nacionalni televiziji in radiu. Politika, ki je sprejela zakon trdi, da gre za depolitizacijo. Resnica je seveda obratna. Popolnoma jasno, da je edini namen zakona zamenjava vodstva in odstranitev tistih novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike. Na to sem večkrat opozorila tako pristojni odbor v parlamentu kot tudi komisijo.

Vse je v redu, pravijo. Jaz pa pravim – imate dvojna merila. Čez nekaj mesecev bodo brutalno obračunali še s tistimi redkimi izjemami, ki so do slovenske vlade kritični. Nastavili bodo svoje, ki jih bodo proglasili za neodvisne. To bo tudi vaša odgovornost, ker niste ukrepali, ko bi lahko.

Če ni neodvisnih novinarjev, ni nadzora. Če ni nadzora, ni pravne države.

 

Spletno uredništvo
Vir: Romana Tomc