Pust že za Prešernov dan

Pustni čas bodo letos v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) zaznamovali Ravenski pustovi, pustne maske iz treh vasi pod Krnom, Drežniških Raven, Magozda in Jezerc.

»S predstavitvijo pustnih šeg in novih muzejskih predmetov v Slovenskem etnografskem muzeju nadaljujemo tudi letos, saj na razstavi, ki jo bomo odprli v soboto, 8. februarja, ob 15. uri, predstavljamo tri nove pustne like, ki jih je SEM odkupil leta 2019: ta lepega in ta lepo ter ta grdega. Vsi trije so bili do predlanskega leta v uporabi v času pusta. Razstavili bomo še dve naličji ta grdega: iz konca 50. let 20. stoletja, ki ga hranimo v SEM, in najstarejšo do zdaj znano masko Ravenskih pustov iz leta 1915, ki jo hrani Tolminski muzej,« pravi kustosinja mag. Adela Pukl.

Liški pustjè Foto: Primož Hieng

Potek pustovanja bodo predstavili s fotografijami fotoreporterja Dela Voranca Vogla. Za fotoreportažo Ravenskega pusta mu je Društvo novinarjev Slovenije leta 2018 za izjemne dosežke v novinarski fotografiji podelilo nagrado Čuvaj. Že kot najstnik se je pridružil Delovi ekipi fotoreporterjev, ki ji je zvest še danes. Fotografsko izobraževanje je začel leta 2002 na pariškem institutu SPEOS in nadaljeval na specializiranih delavnicah pod vodstvom svetovno priznanih fotoreporterjev kot so Ron Haviv, Antonin Kratochwil, Yuri Kozyrev in drugi.

»Pustne šege predstavljajo izredno raznoliko pustno dediščino Slovenije, za katero so značilna manjša lokalna pustovanja in karnevali.

Podobnost in različnost pustnih šeg, ki se ves čas spreminjajo in prilagajajo času in prostoru, sta v Sloveniji opazni na vsakem koraku. Ohranjanje pustne tradicije in zagotavljanje občutka za identiteto nosilcev in njihovega okolja omogočata predvsem prisotnost in živost pustnih šeg. Le to je sestavni del Ravenskega pusta, pustne šege v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih,« je še povedala Puklova.

Obiskovalce vabijo tudi v Kavarno SEM, kjer bo v pustnem času na ogled razstava fotografij Primoža Hienga Ta norčavi pustni čas.

Avtor je v skoraj dvajsetih letih zvesto beležil pustne šege na skoraj vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske. Za svoje delo je leta 2011 prejel Murkovo listino, leta 2013 pa nagrado Kultura-natura.si Naša Slovenija.

P. H.