Včeraj je poslanec mag. Branko Grims na novinarski konferenci pred Državnim zborom RS opisal petkov fizični napad pred parlamentom ter dejanja, ki so pripeljala do sovražnosti in nasilja v Sloveniji.

Poslanec mag. Branko Grims je na začetku novinarske konference opisal včerajšnji fizični napad nanj, ki se je zgodil po izhodu iz parlamenta na stopnicah pri Maxi marketu. Incident je označil kot strahopeten in zahrbten napad. Poslanca Grimsa je neznanec sredi stopnic silovito porinil. Na srečo se je ujel in ni padel po stopnicah. Če se ne bi, bi se stvar končalo mnogo slabše. Ko je napadalec videl, da poslanec ne bo padel, je pobegnil nazaj v smeri trga.

Grims je pojasnil, da je dogodek videl tudi policist, ki mu je kasneje povedal, da je bil moški oblečen v rumeno-zeleno jakno in je pritekel izza parlamenta v trenutku, ko je poslanec SDS šel čez cesto. To potrjuje, da je bila stvar organizirana. Branko Grims je dejal tudi, da je bilo pred napadom slišati “Grims, tebe je treba ubit!”

V svoji izjavi je tudi spomnil, da že dve leti in pol vsakič pred parlamentom sedijo oz. se sprehajajo osebe, ki žalijo in grozijo. Poslanci od njih poslušajo vse od tega, da jih je treba ubiti, “smrt Janšizmu”, “domobranko”, včasih pa se derejo tudi tako glasno, da jih zagotovo posnamejo tudi kamere ter jih slišijo varnostniki, ki skrbijo za red v okolici parlamenta.

Opomnil je tudi na dejstvo, da je po zmagi na volitvah koalicija umaknila dodatno varovanje, ki je pred Državnim zborom RS že bilo. S tem so po Grimsovem mnenju pripeljali do pogojev, ki lahko pripeljejo do konflikta.

Na koncu je Branko Grims izrazil zaskrbljenost, da če se tega primera ne bo vzelo resno in se enkrat za vselej resno uredilo teh stvari, da se bo naslednjič verjetno zgodilo kaj mnogo hujšega.

Policijski inšpektor Tomaževič nam je posredoval tudi sporočilo PU Ljubljana Center s fotografijami osumljenca napada.

 

Policisti Policijske postaje Ljubljana Center v povezavi z nasilnimi dejanji v okolici Državnega zbora iščejo osebo, katere identiteta ni znana.
Naprošamo vse, ki bi osebo prepoznali ali imeli o tem kakršne koli informacije, da obvestijo policijo na št. 113, Policijsko postajo Ljubljana Center na št. (01) 475 06 00, lahko tudi anonimno na 080 1200.

V luči zadnjih nasilnih dogodkov je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na predsednico in generalno sekretarko Državnega zbora Republike Slovenije naslovila zahtevo za zagotovitev stalnega varovanja poslancev in poslank Državnega zbora RS. V zahtevi je navedla, da Poslanska skupina SDS zahteva:

– Da Državni zbor RS nemudoma zagotovi varno pot vsakega izmed poslancev in poslank od posameznega parkirnega mesta v garažni hiši do vstopa v Državni zbor RS in obratno

– Da se v najkrajšem možnem času določi in implementira celovita strategija zagotavljanja varnosti v okolici Državnega zbora RS. V kolikor je pri tem potrebno sodelovanje Državnega zbora RS z drugimi institucijami v naši državi, naj se to tudi stori.

V soboto popoldan je imela tiskovno konferenco tudi Policija in nam v povezavi z napadom na poslanca Branka Grimsa ob odhodu iz Državnega zbora predstavila prve ugotovitve. V sporočilu za javnost so zapisali:

Včeraj, 28. 10. 2022, nekaj pred 16. uro, so bili ljubljanski policisti obveščeni o dogodku, do katerega je prišlo v okolici Državnega zbora in v katerem se je doslej neznana oseba nasilno vedla do enega od poslancev Državnega zbora.

Policisti intenzivno preverjajo okoliščine primera ter zbirajo obvestila in izvajajo druge operativne ukrepe za izsleditev neznane osebe, kakor tudi za zaščito žrtve. Policisti bodo o dogodku zbrali vsa potreba obvestila in dokaze ter ob tem ugotavljali elemente morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška. Skladno z določili Zakona o kazenskem postopku ali Zakona o prekrških, bodo izvedli vse aktivnosti za ugotovitev storilca kaznivega ravnanja ter celovito obravnavo dogodka.

Poleg navedenega smo včeraj v bližini Državnega zbora obravnavali tudi primer, ko je znana oseba žalila enega izmed poslancev, policisti pa so na kraju neposredno ob prijavi že ugotovili identiteto osebe. Policisti v tem primeru tudi že zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine njenega ravnanja ter elemente morebitnega kaznivega dejanja.

Podrobnosti o obeh postopkih nasilnih dejanj, ker zbiranje obvestil še intenzivno poteka, zaradi varstva osebnih podatkov kot interesa preiskave, ne moremo pojasnjevati.

Poudarjamo, da dogodke z elementi nasilja obravnavamo celovito in z ničelno toleranco, ter jih ostro obsojamo, saj je vsako nasilno dejanje, bodisi verbalno ali fizično, nedopustno. Hkrati pa poudarjamo, da vselej enako ukrepamo ob vseh zaznanih ali prijavljenih kaznivih ravnanjih.

Za uspešno preiskavo vseh kaznivih ravnanj je ključnega pomena tudi sodelovanje oškodovancev. Tako oškodovance kot ostale občane ob tej priložnosti ponovno pozivamo, da prijavijo vse kršitve, še posebej, če gre za nasilna dejanja. Le tako bodo takšni dogodki lahko uspešno preiskani, storilci pa odkriti in procesirani.

Zavedamo se pomena varnosti za ljudi, zato izvajamo ukrepe za zaščito varnosti posameznikov v največji možni meri. Konkretno pri varovanju objekta Državnega zbora in zagotavljanju varnosti v okolici policija sodeluje z vodstvom parlamenta ter v primeru dogodkov ali spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na trenutno oceno ogroženosti varovanega objekta, sprejema ustrezne ukrepe ter izvaja druge aktivnosti s ciljem zagotavljanja ustrezne varnosti. Policija je v povezavi z zadnjimi primeri nasilnih dejanj že v stiku s pristojnimi iz Državnega zbora glede ukrepov za zagotavljanje varnosti.

Policija tako izvaja ukrepe, s katerimi v čim večji možni meri preprečuje ravnanja posameznikov ali skupin, ki lahko vplivajo na varnost varovanega objekta ter varnost v njem zaposlenih oseb.

 

Spletno uredništvo