Pred 32 leti prisegla prva slovenska vlada – Demosova vlada

Vir: stranka SDS

Demosova vlada je uspešno izpeljala osamosvojitev Slovenije in omogočila suvereno državo slovenskega naroda

Mineva 32 let, odkar je bila v takratni skupščini potrjena Demosova vlada, ki je popeljala Slovenke in Slovence na plebiscit o samostojnosti in uspešno izvedla osamosvojitvene procese ter omogočila suvereno in neodvisno državo slovenskega naroda.

Na današnji dan, 16. maja 1990, je v takratni slovenski skupščini prisegla prva demokratično izvoljena vlada, ki so jo sestavljale stranke Demosa, vodil pa jo je Lojze Peterle.

Prve svobodne večstrankarske volitve po drugi svetovni vojni so se zgodile 8. aprila 1990 na cvetno nedeljo. Na prvih splošnih, neposrednih in tajnih volitvah sta nastopili tudi predhodnici Slovenske demokratske stranke, Socialdemokratska zveza Slovenije in Slovenska demokratična zveza. Obe stranki, takrat še zvezi, sta tvorili močno jedro Demokratične opozicije Slovenije, ki je pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika tudi zmagala na volitvah. Z zmago na volitvah je koaliciji Demos pripadla tudi pravica do mandatarstva. V napetem obdobju po volitvah so v Demosu stekli pogovori in razprave o sestavi vladne ekipe. Že v predhodnih dogovorih je bilo sklenjeno, da bo mandatarja za sestavo vlade predlagala stranka, ki bo na volitvah znotraj koalicije Demos dosegla najboljši rezultat. Kljub temu, da je največ glasov dobil SKD, pa je bilo prvotno mandatarstvo ponujeno dr. Jožetu Pučniku. Slednji je mandatarstvo zavrnil in ga prepustil prvaku SKD Lojzetu Peterletu.

16. maja 1990 se lahko spominjamo z radostjo ampak tudi z grenkobo. Z radostjo, ker je prisegla prva demokratično izvoljena slovenska vlada, s katero je projekt samostojne Slovenije postal realna možnost. Na drugi strani pa je to dan, ko se je začel izvajati ukaz ostanka totalitarnih oblasti za razorožitev slovenske teritorialne obrambe, s čimer so bili ogroženi slovenski osamosvojitveni procesi. Izbira datuma razorožitve, ko so ostaline preživetega totalitarnega sistema sproducirale eno najsramotnejših dejanj slovenske novejše zgodovine, ni naključna ampak na relaciji Ljubljana-Beograd skrbno načrtovana. Ob tem je treba jasno povedati, da brez razorožitve Teritorialne obrambe Jugoslovanska armada verjetno ne bi tvegala napada. Zato so tisti, ki so razorožili Teritorialno obrambo, neposredno odgovorni za žrtve, materialno škodo in za ogrožanje ključnega projekta v slovenski zgodovini.

Toda kljub težkim in nepredvidljivim časom, ko se je s strani levih političnih sil dogajalo spletkarjenje proti lastnemu narodu in ko je JLA rožljala z orožjem, je Demosova vlada prevzela težo odgovornosti in vseskozi sledila svojemu glavnemu cilju ter ga tudi uresničila: izhod Slovenije iz okovov totalitarnega sistema in vzpostavitev demokratičnega sistema, ki bo omogočil politični pluralizem, osebno svobodo in gospodarski napredek.

Vir: spletna stran SDS