Evropska poslanka Romana Tomc je prejšnji teden na plenarnem zasedanju v Bruslju evropske poslance opozorila na obujanje in poveličevanje komunistične ideologije in simbolov v Sloveniji ter na ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma.

 

Evropski parlament je pozvala, naj kot branik evropskih vrednot ostro obsodi obujanje komunizma in zanikanje grozot, ki jih je ta totalitarizem povzročil.

Tudi Evropska komisija je v preteklosti sprejela več pobud o spominu na totalitarne režime v Evropi, saj se zaveda, da je večina držav članic doživela tragična obdobja v svoji zgodovini. Poleg tega Evropska komisija spodbuja programe, ki obravnavajo totalitarizme, ter vsako leto obeležuje 23. avgust kot vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Zato je evropska poslanka naslovila parlamentarno vprašanje tudi na Evropsko komisijo.

Opozorila je, da se v Sloveniji v zadnjem letu pojavljajo vedno pogostejši pozivi k poveličevanju totalitarističnih simbolov in oseb, ki so v nekdanji Jugoslaviji zagrešili hude zločine proti človeštvu. Simboli kot je rdeča zvezda in enormni napisi imen totalitarnih diktatorjev so postali vidni del javne podobe. Poveličevanje totalitarizma negativno vpliva na razprave in stopnjo demokracije v Sloveniji.

Komisijo je povprašala, kako vidi problematiko poveličevanja totalitarističnih simbolov v okviru projektov, ki jih financira v Sloveniji: spominske poti, razstave, evropska prestolnica kulture ter ali Komisija opozarja na taka obeležja, ki jih v nekaterih državah članicah še lahko vidimo in so tudi del javne podobe projektov Evropske komisije. Ob tem še posebej bode v oči napis Tito na vzpetini ob evropski prestolnici kulture – Novi Gorici.

Kljub temu, da Evropska komisija ni pristojna za področje kulture, evropska poslanka pričakuje jasno stališče, da je za ohranitev evropskih vrednot obsodba totalitarizmov nujna.

Pisno vprašanje Romane Tomc komisiji:

Evropska komisija je v preteklosti sprejela več pobud o spominu na totalitarne režime v Evropi. Večina držav članic je imela v svoji zgodovini kakšno tragično obdobje. Že v Berlinski izjavi iz leta 2007, ob 50. obletnici podpisa rimskih pogodb je zapisano, da je evropsko združevanje dokaz, da so nas krvavi spopadi in žalostna zgodovina izučili.

Evropska komisija tudi spodbuja programe, ki obravnavajo totalitarizme in vsako leto obeležuje 23. avgust, ki ga je Evropski parlament razglasil za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

V Sloveniji se predvsem v zadnjem letu, v času vlade, v kateri sodeluje skrajna levica, pojavljajo vedno pogostejši pozivi k poveličevanju totalitarističnih simbolov in oseb, ki so v Jugoslaviji zagrešili hude zločine proti človeštvu (rdeča zvezda, enormni napisi totalitarnih diktatorjev na vidnih mestih na vzpetinah). Poveličevanje totalitarizmov ima velik vpliv na javni diskurz in stopnjo demokracije.

  • 1.Zanima me, kako Komisija vidi poveličevanje totalitarističnih simbolov v okviru projektov, ki jih financira: spominske poti, razstave, evropska prestolnica kulture.
  • 2.Ali Komisija opozarja na taka obeležja, ki jih v nekaterih državah članicah še lahko vidimo in so tudi del javne podobe projektov Evropske komisije?

Uredništvo
Vir: evropska poslanka Romana Tomc