Poslanska skupina SDS: O zdravstveni reformi ni ne duha ne sluha

koalicijska pogodba, fiskalni svet

V Poslanski skupini SDS so vložili zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo, na kateri želijo razpravljati o vladni časovnici zdravstvene reforme. Predlagajo, da odbor vlado pozove, naj javnosti pove, ali januarja lani sprejeta časovnica še vedno velja, ministrstvo za zdravje pa, naj čim prej posodobi datume na časovnici.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se 18. januarja lani prvaki koalicijskih strank, poslanci koalicije in ministri vlade Roberta Goloba sestali na Brdu pri Kranju in razpravljali predvsem o zdravstveni reformi. Ob tem so napovedali, da se bo reforma začela izvajati 1. januarja 2024, s tem pa da bo zdravstveni sistem dostopen bistveno bolj, kot je zdaj, čakalne dobe pa krajše.

V SDS ob tem spomnijo, da danes, v začetku leta 2024, o zdravstveni reformi ni ne duha ne sluha, čakalne dobe pa se glede na zadnje poročilo Nacionalnega inštituta za javne zdravje še podaljšujejo, kader iz zdravstva odhaja, nujno potrebne investicije v zdravstveno infrastrukturo se ali dražijo ali zamikajo, priča smo stavki zdravnikov in zobozdravnikov. Kot pišejo v Poslanski skupini SDS, število pacientov brez osebnega zdravnika še nikoli ni bilo tako visoko, kot je trenutno, spodbude za specializacije iz družinske medicine ne dajejo rezultatov, občine se še naprej soočajo z zapiranjem ambulant osebnih zdravnikov in same iščejo rešitve, da v svoje kraje privabijo nujno potreben kader.

Zaradi vsega naštetega v SDS predlagajo, da odbor DZ za zdravstvo po opravljeni razpravi sprejme sklep, s katerim bi odbor vlado pozval, da slovenski javnosti jasno pove, ali časovnica zdravstvene reforme, sprejeta januarja 2023, še vedno velja in lahko na podlagi zavez v časovnici še vedno ocenjujejo njeno delo in uspešnost.

Predlagajo še, da odbor pozove ministrstvo za zdravje, da čim prej posodobi datume na časovnici zdravstvene reforme, zato da bodo državljani, zaposleni v zdravstvu in poslanci DZ še naprej lahko izvajali nadzor nad delom in uspešnostjo vlade.