Ponoči in jutri bodo reke po Sloveniji onovno poplavljale, najbolj Sava in Drava

Slovenijo bodo danes ponoči znova zajele obilne padavine, ki bodo s seboj prinašale nevihte in močne nalive. Hidrolog Agencije RS za okolje Janez Polajnar je na izredni novinarski konferenci opozoril, da nas zvečer in jutri čakajo jesenske poplave. Voda bo ob močnem dežju odtekala zelo hitro, kar pomeni, da bodo reke zlasti v severozahodni Sloveniji, pa tudi drugod hitro naraščale, dosegle bodo predvidoma velike pretoke oziroma bodo ponekod poplavile tudi v večjem obsegu. Kot je dodal, bodo poplavljale reke v Posočju, reke v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku.

Kot je dejal Polajnar, bo reka Sava, kot ena glavnih odvodnikov padavinske vode, predvidoma jutri v zgodnjih jutranjih urah hitro narasla. Ponoči in v jutranjih urah bo Sava v okolici Ljubljane dosegla pretok predvidoma od 1.200 do 1.600 kubičnih metrov na sekundo.

Hidrološke razmere bodo neugodne tudi na reki Dravi, ki bo imela izredno povečan pretok, in sicer okoli 1.600 kubičnih metrov na sekundo. Narasli Dravi se bodo čez dan pridružili še odtoki iz Slovenije, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne reke povečevale. “Jutri preko celega dneva pričakujemo poplavljanje Drave v spodnjem toku. To poplavljanje bo lahko v širšem obsegu. Pretok bo okoli 1.800 kubičnih metrov na sekundo,” je še pojasnil hidrolog Arsa.

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre je pojasnila, da trenutno na vodotokih po vsej Sloveniji izvajajo izredne ukrepe, na terenu je bilo čez dan 212 ekip, ki so čistile, vzpostavljale pretočnost vodotokov, popravljale poškodbe na nasipih in podobno. Zaradi napovedane vremenske fronte bodo na vodotokih na bolj ogroženih območjih so pozno popoldne umaknili mehanizacijo: “Začelo se bo z dežurstvi, spremljanjem vodostajev in po potrebi bodo te ekipe intervenirale v smislu odstranjevanja materialov, ki bi preprečili pretočnost vodotokov, vzpostavljanja začasnih nasipov, prebojev,” je še dejala Neža Kodre in prebivalce pozvala, da umaknejo materiale, kot so bale sena in drva, ki bi jih voda lahko odnesla in bi lahko zamašili prepuste ali premostitve pod mostovi.

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja tudi povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

“Razmere so res izjemne, poleg izjemnih padavin, ki jih pričakujemo ponoči, so zemljine že zdaj zelo namočene po vsej državi. Opozarjamo, da so danes razmere še dodatno zaostrene. Opozarjamo tudi na območja, ki so že bila prizadeta v zadnjih mesecih, s poudarkom na Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in obrobju, kjer lahko zlahka pride do reaktivacije plazov,” je na novinarski konferenci opozoril Miloš Bavec z Geološkega zavoda.