Ne samo Evropa, cel svet, se duši v plastiki. Evropejci na leto zavržemo 25 milijonov ton plastike. Po javno dostopnih podatkih se reciklira manj kot 30 % plastičnih odpadkov. Večina plastike pa pristane na deponijah in v sežigalnicah.

Skromen korak v boju proti plastičnim odpadkom je zdaj storila tudi Evropska unija. Predstavila je prvo strategijo, s katero želi omejiti plastiko za enkratno uporabo, namerno uporabo mikroplastike in odpadke z ladij.

 

 “Ne moremo živeti brez plastike, ki pa nas lahko ubije, če ne bomo spremenili   politik,” je ob predstavitvi strategije opozoril prvi podpredsednik komisije Frans   Timmermans. “Vsako sekundo 700 kilogramov plastike izgine v naših morjih,” je   ponazoril izziv.

S strategijo želi EU doseči, da bi do leta 2030 bila vsa plastična embalaža primerna za recikliranje in posledično za ponovno uporabo. Za uresničevanje teh ciljev bo komisija zagotovila dodatnimi 100 milijoni evrov v okviru programa Obzorje za financiranje ukrepanja v skladu s cilji strategije. Do zdaj jih je namenila že 250 milijonov evrov. Ob tem komisija pojasnjuje, da bi z recikliranjem vseh plastičnih odpadkov na svetu lahko na leto prihranili 3,5 milijarde sodov nafte. Recikliranje milijona ton plastike ima enak učinek kot umik milijona avtomobilov s cest.

Milijon in pol ljudi se v Evropski uniji ukvarja s plastiko

V EU se s predelavo plastike že sedaj ukvarja 1,5 milijona ljudi. Recikliranje vseh plastičnih odpadkov je namreč velika priložnost za gospodarstvo, povezano z njeno koristno predelavo.

Več plastike v morjih kot pa rib

Eden večjih svetovnih problemov je tudi plastika za enkratno uporabo, kot so cigaretni filtri, plastenke, paličice za čiščenje ušes, vrečke, slamice, baloni ter plastični kozarci in jedilni pribor, ki predstavljajo že polovico odpadkov v morju in morski obali. Do leta 2050 pa naj bi bilo plastike že v morjih, kot pa je rib.

Zmanjšanje odpadkov z ladij

Pomemben del strategije je tudi predlog za zmanjšanje odpadkov z ladij. Dobro bi bilo, da bi se čim več odpadkov (smeti, dotrajana ribiška oprema) zbralo v pristaniščih, kjer bi bilo obvezno ločeno zbiranje vseh odpadkov iz ladij.

 Evropski komisar (za proračun) Günther Oettinger je v Bruslju predlagal, da bi   davek na plastiko postal novi lastni vir unije za polnjenje evropskega proračuna.

E. Š.

Podčrtano

Federico García Lorca: Mesečna romanca 
(prevod Alojz Gradnik)
Zeleno, ki te hočem zeleno.
Zeleni veter. Zelene veje.
Ladja na morju 
in konj na planini.
S senco ob pasu
ona sanja na balkonu,
polti zelene, las zelenih,
z očmi od hladnega stebra.
Zeleno, ki te hočem zeleno.
Pod ciganskim mesecem
stvari jo motrijo
in ona jih ne more motriti.