Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je, kot danes poroča več radijskih programov, sporočila, da bo zaradi PCT pogoja, ki naj bi ga preverjali gostinci, sprožila postopek ustavne presoje.

 

Organizacija, ki bi morala delati v dobro obrtnikom in podjetnikom, bo torej še ena v vrsti tistih, ki rušijo ukrepe proti zajezitvi korona virusa. Vsak dan lahko opazimo, kako se številke potrjeno okuženih povečujejo in s tem tempom in brez ukrepov bomo kmalu ponovno spet vsi deležni zapiranja in omejevanja.

Cela Evropa sprejema podobne in tudi ostrejše ukrepe, le v Sloveniji delajo vsi proti vsem ukrepom vlade. 

Zakaj? Preprosto zato, ker lahko, saj imajo podporo tudi na Ustavnem sodišču, ki je za razliko od podobnih sodišč po Evropi, zrušila vse ukrepe, ki so pomagali zajeziti virus med populacijo.

Pa poglejmo aplikacijo, ki je bila narejena, a še isti dan umaknjena zaradi zapleta s uradom informacijske pooblaščenke. Aplikacija bi po odčitku QR kode pokazala ime in priimek, datum rojstva, ter kakšno potrdilo imamo (torej prebolevnik, cepljen, testiran).

Po popravku aplikacije, le ta pokaže le, če je QR koda (torej naše potrdilo) veljavna. To pa je isto, kot da tega nimamo, saj je možnost zlorab neomejena.

Seveda pa je sporna še ena pomembna stvar in sicer preverjanje. Pred pisanjem tega članka smo v uredništvu preverili v nekaj lokalih po Ljubljani, a nas nikjer nihče ni vprašal za potrdilo, kaj šele, da bi ga kdo preveril.

Seveda izjave OZS k temu ne pripomorejo, temveč vsem, tudi tistim, ki naj bi jih ščitili, le škodujejo.

Kako pa to deluje v tujini?

Grška aplikacija ob branju kode poda še ime in priimek. Hrvaška, Švica, Francija in Portugalska ob tem prikažejo še rojstne podatke. Latvija, Madžarska in Danska pa prikazujejo tudi podatke o celjenju in/ali prebolevnosti.

Avstrija v tem trenutku aplikacije še ne uporablja, vendar pa se povsod držijo preverjanja potrdil, gostinci le te preverjajo tudi na terasah in zunanjih površinah lokalov.

Je res tako težko pogledati eno potrdilo? Sploh, če vemo, da nas v nasprotnem lahko neupoštevanje ukrepov ponovno zapre za daljše obdobje? Bodo res gostinci in ponudniki športnih in kulturnih dogodkov lahko zmogli še eno zaprtje, a tokrat brez državne pomoči?