Prve pisne sledi o aromaterapiji so besedila na papirusih in številnih reliefih po staroegipčanskih hramih.

Stari Egipčani

Stari Egipčani naj bi bili pravi mojstri v vsestranski uporabi aromatičnih izdelkov. V papirusih najdemo opise zdravljenja depresije in nekaterih živčnih boleznih. Poleg tega so Egipčani olja uporabljali za vtiranje v telo, z njimi so nadišavili oblačila, uporabljali so jih v javnih kopališčih, z njimi so bile odišavljene hiše bogatašev in javna zbirališča. O  razširjenosti uporabe izdelkov na osnovi eteričnih olj v starem Egiptu najbolj priča podatek, da se je ob odprtju Tutankamonove grobnice (leta 1922) v zraku še vedno čutil vonj po eteričnem olju, ki je bilo verjetno del znanega sredstva za balzamiranje (Dimitrov 2007, str. 27).

Srednji vek

Za srednji vek lahko rečemo, da je bil to čas velikih raziskovalcev, ki so odkrivali in združevali različne kulture in civilizacije. Z daljnih potovanj so v Evropo prinašali nove rastline in aromatične izdelke. Izdelki, izdelani iz več sestavin, so postajali vse boljši in bolj zapleteni in so s tem postavili temelje za nova zdravila. Po podatkih iz tistih časov so sama eterična olja uporabljali za razkuževanje zraka po mestih, ko so bile epidemije nalezljivih bolezni zelo razširjene. To metodo je prvi uvedel Hipokrat (460–377 pred Kristusom), oče znanstvene medicine. Takrat je v Atenah preprečeval širjenje epidemije kolere tako, da je po vsem mestu zažigal aromatične snovi. Poleg tega je zdravil bolezni prebavil in ginekološke težave. Pri svojih terapijah je uporabljal olje iz rožnih cvetov. V tistem času je bil pomemben tudi prispevek grškega filozofa in naravoslovca Teofrasta (372–287 pred Kristusom). Napisal je študijo o eteričnih oljih in njihovih učinkih. Podatki iz te študije so danes temelj spoznanj o eteričnih oljih.

Popularnost aromaterapije upada

V 19. stoletju so farmacevti začeli sintetizirati spojine, za katere so menili, da bodo zamenjali naravne. Zato je popularnost aromaterapije začela hitro upadati. S tem je bilo znanje, ki se je stoletja prenašalo iz generacije na generacijo, odrinjeno na stranski tir (Dimitrov 2007, str. 29).

Zanimanje za eterična olja

V začetku tega stoletja se je zanimanje za uporabo eteričnih olj in za zdravljenje z njimi ponovno prebudilo. Razlog za ponovno zanimanje za stare metode in načine zdravljenja je treba iskati v dejstvu, da imajo sintetična zdravila dokazano nezaželene stranske učinke (Dimitrov 2007, str. 30).

Terapevtska uporaba eteričnih olj

Čeprav so eterična olja uporabljali že tisočletja, se je termin aromaterapije uveljavil šele pred kratkim. Francoski kemik in profesor R. M. Gatefosse je leta 1973 objavil knjigo, v kateri je svojo metodo terapevtske uporabe eteričnih olj poimenoval aromaterapija. Utemeljil jo je na osnovi farmakoloških delovanj eteričnih olj, za katere je menil, da so enako učinkovita kot priznana zdravila. V knjigi je opisal rezultate svojih raziskav, značilnosti eteričnih olj in metode uporabe s primeri njihovega antiseptičnega, baktericidnega, protivnetnega in protivirusnega delovanja (Poštić 2006, str. 25).

Se nadaljuje  …

Tina K.