Snovik je bil do sredine 90. let prejšnjega stoletja povsem neznana vasica v Tuhinjski dolini, točneje v dolini, kjer se cesta odcepi levo in gre ob potoku Snovišek. Neznani sta bili tudi bližnji vasi Potok in Vaseno.

Govorice o zdravilni vodi, ki naj bi izvirala v Vasenem, Potoku in Snoviku, so med prebivalci okoliških vasi krožile že od preloma prejšnjega stoletja. Domačini so pogosto hodili k prosto iztekajoči se topli vodi pri Kovaču. Številni so jo odnašali domov za pitje, saj se je kmalu razširil glas, da blagodejno deluje na prebavo. Leta 1953 so na območju vasi Vaseno in Snovik začeli izvajati analize vode in tal ter raziskave za morebitno črpanje in namensko uporabo termalne vode. Nekateri so celo razmišljali o ureditvi prenočitvenih zmogljivosti, a dlje od zamisli ni prišlo. Mnogi so upali na razvoj zdraviliškega turizma.

Smerokaz vas pripelje do zdravilnega izvira.

»V obdobju štiridesetih let od leta 1953 do 1994 je bilo na območju vasi Vaseno, Potok in Snovik postavljenih petnajst raziskovalnih vrtin za črpanje termalne vode,« se spominja

Ivan Hribar, direktor term Snovik in predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina

Ivan Hribar, direktor Term Snovik in predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina. »Pozneje sta bili v vasi Potok narejeni še dve vrtini pod vodstvom podjetja Zarja Kovis iz Kamnika. Iz njiju je po kilometer dolgem cevovodu speljana voda do Term Snovik. Na vrtini je njena temperatura 30,6 stopinje Celzija.«

Strokovnjaki iz Raziskovalnega centra Rogaška Slatina, ki so izvedli fizikalno-kemične analize termalne vode, so ugotovili, da gre za visokokakovostno pitno vodo, ki je čista in brez primesi. Prav tako so odkrili, da je zelo bogata z magnezijem in s kalcijem.

Izvir tople vode v Vasenem
Izvir je lepo urejen.

Po vodo, ki je izjemno topla, ljudje še vedno prihajajo. Skoraj vedno je treba malo počakati, da jo lahko natočimo v plastenke, še bolje v steklenice ali večje steklene posode. Ob izviru vode so namestili tudi poročilo o testiranju vzorcev, ki so ga izvedli junija 2009. Vodo so ponovno pregledali septembra 2012 na oddelku za sanitarno mikrobiologijo Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Radiestezijske raziskave so pokazale zdravilnost vode, med drugim pa naj bi bila voda blagodejna za ščitnico.

Govorice o zdravilni vodi so med prebivalci okoliških vasi krožile že od preloma prejšnjega stoletja.

Dostop do urejenega izvira tople vode je ustrezno označen, ob robu gozda je tudi parkirni prostor. Ko se pripeljemo do vasi Potok in do nekdanjega odcepa za Terme Snovik (pred kratkim so uredili nov in varnejši odcep za snoviške terme malo pred vasjo Potok), pot nadaljujemo in že po 50 metrih zavijemo desno čez mostiček in nato po cesti do smerokaza, kjer zavijemo levo do izvira tople vode.

Pilotski bazen v Snoviku; fotografija je iz leta 1994.

Zamisli o zdraviliškem turizmu iz 50. let prejšnjega stoletja so se začele uresničevati kakih štirideset let pozneje. Kar precej let je od tedaj, ko so v Snoviku odkrili nov vir tople vode, ki jo je Srečo Urankar, lastnik zemljišča v dolini potoka Snoviška, dal na razpolago podjetju Zarja Kovis iz Kamnika. Tako so na travniku kmalu postavili prvi pilotski bazen, kot so ga imenovali. To je bilo leta 1994, ko so začele nastajati Terme Snovik, za katere tudi pravijo, da so najvišje ležeče in prve gorenjske terme.

Junija 2001 so odprli zunanji termalni bazen z več kot 500 kvadratnimi metri vodnih površin.

Začetki so bili skromni, toda pilotski bazen s toplo vodo, za katero so menili, da je ena najboljših v Evropi, je navduševal kopalce sredi neokrnjene narave v dolini potoka Snovišek.

Terme Snovik iz zraka

Dvesto kvadratnih metrov vodnih površin je do leta 2001 privabilo več kot 70 tisoč obiskovalcev, predvsem iz Kamnika, Kranja in Ljubljane. »Zaradi dobrega obiska, odličnih rezultatov strokovnih analiz in želja obiskovalcev po razširjeni ponudbi smo se odločili postaviti pravo termalno kopališče,« se spominja Ivan Hribar.

»Tako smo junija 2001 odprli zunanji termalni bazen z več kot 500 kvadratnimi metri vodnih površin. Jeseni smo ga pokrili in januarja 2002 odprli pokrito termalno riviero. Poleti 2003 smo dogradili nove zunanje bazene. Sodobni bazen z dvema toboganoma je dodobra izpolnil želje obiskovalcev. Tega leta smo odprli še restavracijo Potočka.«

Visokokakovostna termalna voda, bogata z magnezijem, s kalcijem in minerali, je odlična za pitje. Ministrstvo za zdravje je leta 2006 odločilo, da je termalna voda v Snoviku naravno zdravilno sredstvo. Voda v Snoviku ima blagodejne balneološke značilnosti. Primerna je za plavanje in pitje, blagodejno pa vpliva na kosti, kožo in prebavo.

Januarja 2002 so uredili pokrito termalno riviero.

V Snoviku so leta 2004 začeli graditi prenočitvene zmogljivosti. V apartmajskem naselju, ki je bilo delno financirano iz strukturnih skladov EU v Sloveniji, je zdaj 371 ležišč.

Del apartmajskega naselja

Danes se lahko snoviške terme pohvalijo, da so predvsem ekološko usmerjene, saj se skoraj na vsakem koraku spogledujejo z ohranjanjem in varovanjem okolja. Leta 2008 so prejeli pomembno priznanje, znak EU marjetice za turistične namestitve.

Takrat je Ivan Hribar nagrado pospremil z naslednjo mislijo: »Zavedamo se bogastva narave, ki nas obdaja, zato smo krenili na pot ohranjanja, zelenega, čistega in zdravega okolja.«

Avtor teksta in fotografij: Primož Hieng