“Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju. Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno” je na tiskovni konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednik vlade je uvodoma povedal, da imamo dovolj instrumentov, zaradi katerih ni treba ponovno zapirati javnega življenja in omejevati gibanja.

“Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva. Pozdravljamo tudi izjavo Državnega zbora, ki  končno skupaj pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom.”

“V naporih, da se doseže enotnost smo se v koaliciji odločili, da zakon o nalezljivih boleznih, ki je v proceduri in pred končnim glasovanjem v tej fazi verjetno ni potrebna v tako hitrem času. Tako, da bodo poslanci koalicije glasovali proti noveli, in si bo vlada vzela čas do jeseni, da bomo pripombe, ki so bile dane ponovno prouči in predlagamo novo novelo.”

Vir: Vlada RS

Premier Janez Janša je na koncu lepo podal vprašanje ali trditev, ki je na mestu:

“Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje?”

Zdravko Počivalšek je med drugim povedal:

“Pri kakšni zadevi, ki smo jo naredili, smo bili tudi nerodni in nismo vsega izpeljali perfektno, pa vendar me včasih zaboli, ko se mediji in opozicija zapičijo samo v te nerodnosti in jih napihnejo do neba. Ob tem pa so spregledani dosežki in dobri rezultati” in nadaljeval: “Razumem, da opozicija in mediji, ki so pod njeno kontrolo, stvari vidijo in predstavljajo drugače, bi pa ob tem pričakoval vsaj minimum korektnosti.”

Vir: Vlada RS

Počivalšek je povedal tudi, da je to v sedmih letih tretja vlada, v kateri sodeluje in da lahko, če primerja delo in dosežke, brez omalovaževanja ostalih vlad zatrdi, da je ta vlada zagotovo najbolj operativna in uspešna.

Tudi Matej Tonin se je dotaknil jeseni: “Vsi skupaj si želimo, da bi bila letošnja jesen drugačna, kot je bila lanskoletna. Želimo si, da bo življenje teklo normalno, da bodo stvari odprte, brez omejevanja javnega življenja. Vsekakor je prišel čas, da odgovornost za prihodnost prevzamemo v svoje roke.”

Seveda pa so se na tiskovni konferenci dotaknili tudi zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ga bodo po besedah predsednika vlade umaknili z jutrišnjega glasovanja.