Ni še prepozno za smrekove vršičke. Pohitite v gozd!

Vršički iglavcev, predvsem smrekovih, so nepogrešljivi v domači lekarni. Vsebujejo veliko vitamina C in druge antioksidante. Pomagajo nam pri težavah s kašljem, vnetjem grla, celjenju kože in obnavljanju celic.

So povsem naravno zdravilo in jih zato še toliko bolj cenimo. Namenjeni so širokemu spektru uporabe, saj poleg sirupa iz njega pridelujemo tudi poparke, čaj, sok in tudi pivo.

Na kaj moramo paziti….

  • pri obiranju morajo biti dovolj “mladi” in sveži, saj te vsebujejo največ vitamina C,
  • morajo rasti na soncu, biti svetlo zelene barve in se zlahka odtrgajo,
  • vsebujejo smolo in eterična olja,
  • nabiramo jih v neokrnjeni naravi, stran od prometa zaradi škodljivih emisij,
  • lahko so tudi še zelo zaprti, podolgovati, manjši, na otip morajo biti medeni,
  • imajo izrazit vonj in okus, a jih vseeno nabiramo z golimi rokami,
  • če jih poskusimo ugrizniti in začutimo grenkobo je to znak da niso ustrezni za uporabo,
  • zmeraj nabirajmo na različnih drevesih, ne na eni sami smreki, saj bo sicer škoda prevelika,
  • sveže nabrani vršički ne zdržijo posebej dolgo, zato je najboljše, da jih uporabimo čim prej. Če to ni mogoče, jih lahko tudi posušimo ali zamrznemo.

Kdaj in kje nabirati…

  • nekje med aprilom in junijem,
  • najbolje zjutraj, ko se rosa posuši,
  • junija so že predolgi, zato se nabirajo v višje ležečih gozdovih.

Koliko…

Priroročljivo je zmerno nabiranje, nekje 2 kg vršičkov na posamezno gospodinjstvo. To zadostuje za tri do štiri kozarce za vlaganje.

Omejitve so zaradi zaščite naravnega bogastva in jih je prijazno okolju tudi potrebno upoštevati.

Priprava sirupa : klasična in moderna različica

 Potrebujemo:

  • kozarce za vlaganje
  • sladkor (beli, rjavi ali med)
  • sveže nabrane vršičke

Priprava klasičnega sirupa nam vzame nekaj časa ampak se zagotovo izplača.

V  kozarec za vlaganje nalagamo plasti vršičkov, vmes pa plasti sladkorja.

Med polnjenjem posode vsebino večkrat dobro potlačimo in vztrajajmo, dokler posoda ne bo povsem polna. Namesto belega sladkorja lahko uporabimo rjavi sladkor ali med. Če se odločimo za to opcijo, kozarcev ne postavimo direktno na sončno svetlobo, še posebej v vročih dneh, saj se lahko “skuha”, s tem pa se izgubi nekaj zdravilnih učinkovin, ki jih najdemo v medu.

Zaključimo s plastjo sladkorja, ki se bo na toplem poletnem soncu topil, na dnu posode pa bo počasi nastajal sirup. Steklene posode dobro zapremo in jih za najmanj mesec dni postavimo na mesto, ki je večino dneva obsijano s soncem. A ne ves čas. Za vse ostalo bodo poskrbeli smrekovi vršički sami, tako da bomo lahko že poleti v steklenice natočili odličen sirup in ga shranili za mesece, ko nam bo prišel še kako prav.

Druga opcija priprave sirupa pa je nekoliko bolj moderna in hitrejša. Za pripravo potrebujemo liter vode, 20 dag smrekovih vršičkov in pa kilogram rjavega sladkorja. Smrekove vršičke stresemo v posodo in jih prelijemo z vodo ter nato damo kuhati. Ko voda zavre, naj se kuhajo še približno 10 minut. Ko mešanica zavre, jo kuhamo približno deset minut, precejenemu soku pa potem dodate še sladkor in nadaljujete s kuhanjem še kakšnih 20 minut. Nastali sirup shranimo v steklenice, te pa zapremo v temen in hladen prostor.

Poskusite s čajem

Po pripravi v obeh različicah,nam bo zagotovo ostalo nekaj vršičkov prepojenih s sladkobo. Da jih ne zavržemo jih lahko uporabimo tudi za kaj drugega – za čaj ali celo za žgano pijačo.

Mešanico vršičkov in žganja zgolj pustimo na soncu še kakšna dva tedna in nastala bo žgana pijača z zanimivim okusom ter aromo.

Primerni so tudi za čaj – le posušimo jih in jih shranimo za hude čase.

Ko si zaželimo toplega napitka, se vršički v vodi kuhajo kakšnih pet minut, potem pa naj še malce počivajo.

Uporabimo pa lahko tudi sveže vršičke in iz njih naredimo osvežilen napitek. Za pripravo prelijemo z vročo vodo ter pustimo stati par minut. Tak napitek bo pomagal pri kašlju, težavah z dihali in čistil kri.

Pozitivni učinki

  • v roku treh dni bodo pozdravili kašelj, vneto grlo in prehlad,
  • v času prehlada lajšajo dihanje,
  • pomagajo pri splošni odpornosti,
  • preganjajo utrujenost,
  • čistijo kri,
  • pomagajo pri krvavečih dlesnih.

Smrekovi vršički pa seveda niso primerni le za odrasle, temveč jih lahko brez skrbi ponudite tudi otrokom. Zaradi sladkobe imajo sirup radi, lahko pa jim ga zjutraj vmešate v čaj namesto medu.

Primerni so za vse starosti in vse primere, ko začutite, da se vas nekaj loteva.

Če se vam zdi, da boste zboleli, postopoma pogoltnite žličko sirupa ali pa ga vmešajte v jutranji čaj. Škodil vam zagotovo ne bo, ampak vam lahko le koristi.

Zdaj pa hitro v gozd, še je čas!