Na političnem parketu se v tem trenutku v Sloveniji odvija boj okoli davčne reforme. Ena najobširnejših davčnih sprememb v Sloveniji je kamen spotike za opozicijo, ki ne želi znižanja davka na plače in dviga splošne davčne olajšave in s tem pljuva v obraz vsem davkoplačevalcem.

 

Predlog davčne reforme, najobsežnejše v samostojni Sloveniji, ki ga je pripravilo Ministrstvo za finance, ki bo začel veljati s 1. januarjem prihodnje leto, če bo le ugledal luč sveta, predvideva v naslednjih nekaj letih bistveno razbremeniti plače.

Reforma, ki bi znižala davek na plače in tako vsem zaposlenim dvignila dohodke, razburja opozicijo. Prav tako nov predlog davčne reforme predvideva povečanje splošne davčne olajšave z dosedanjih 3.500 evrov v prihodnjem letu na 4.500 evrov in nato do leta 2025 na 7.500 evrov. Prav tako naj bi se v petem dohodninskem razredu znižala davčna stopnja s 50 odstotkov na 45.

Splošna davčna olajšava naj bi predstavljala minimalne življenske stroške posameznika, ki so danes ovrednoteni na 3.500 evrov letno in na ta del naših prihodkov država ne pobere dohodnine. Realno pa ta znesek ni dovolj za letne minimalne življenjske stroške in vlada želi do leta 2025 ta znesek dvigniti na 7.500 evrov. V praksi bi to pomenilo, da nam na dohodke do te višine ne bi bilo potrebno plačati dohodnine, saj so namenjeni stroškom preživetja posameznika.

Slika je simbolična

Davčna reforma se dotika tako plač in dohodnine, kakor tudi davka na dodano vrednost DDV, davka od dohodka pravnih oseb in nenazadnje tudi spremembe davčnih postopkov.

Predlog v celoti uveljavljene davčne reforme bi po nekaterih statičnih izračunih prinesel v državno blagajno tudi do 900 milijonov evrov manj, torej leta 2025. V prihodnjem letu so te napovedi okrog 250 milijonov evrov. V večji meri bi prav to ostalo v denarnicah vseh davkoplačevalcev, kar pa je očitno sporno za opozicijo.

Vse to pa je za opozicijo ponovno razlog za politični spopad. Včeraj je koordinator stranke Levica Luka Mesec izjavil, da nas čaka ne le potop temveč razkroj socialne države. Kot je dejal v izjavi za javnost, dela vlada škodo in zato je napovedal oster boj z vsemi dopustnimi sredstvi proti tako škodljivim ukrepom kot je ta davčna reforma.

Predloga davčne reforme ne podpirajo tudi v stranki SD. Edini razlog, ki ga navajajo je pravzaprav ta, da ne soglašajo s prenosom dela davkov in dohodnine iz proračuna nazaj k vsem nam, davkoplačevalcem.

Vlada in finančno ministrstvo pod vodstvom ministra Andreja Širclja stojita na stališču, da bodo večji prihodki državljanov povečali tudi potrošnjo. Prav tako se v naslednjih letih pričakuje višja gospodarska rast, kar bi statičen izračun povsem spremenilo in bi pripeljalo do nevtralnega javnofinančnega rezultata.

Na istem stališču stoji tudi prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, ki poudarja, da so spremembe nujne, saj je obremenitev plač absolutno previsoka in država dobi občutno preveč. Prav zato v stranki davčno reformo tudi podpirajo.

Slovenska davčna obremenitev dela spada med najvišje v Evropi in prav zaradi teh stroškov nismo konkurenčni in smo zato nezanimivi za visoko tehnološka podjetja.

V prihodnjih tednih bo jasno, kdo v parlamentu sedi za nas državljane in kdo ne.