Trgovinska zbornica Slovenije navaja, da zaprtje trgovin se naprej negativno vpliva na poslovanje in ogroža delovna mesta, za to vlado v pismu pozivajo, naj nemudoma prekliče odlok, zaradi katerega kljub koncu pandemije večina prodajaln ob nedeljah ostaja zaprta. 

 

Prepričani so, da za to ni več utemeljenega razloga in je nastopil čas za odpravo tega odloka.

Vlado prepričujejo, da je to v dobrobit gospodarske rasti, ki je utrpela hud padec v času pandemije. Proti koncu tedna naj bi bil toliko povečan obisk trgovskih centrov, da to prinaša še več možnosti za tveganje za okužbo z novim koronavirusom.

Kaj pa o tem pravi SDTS?

Sindikat delavcev trgovine Slovenije pa meni, da mora odlok ostati nespremenjen in da ostajajo trgovine še naprej zaprte in odobravajo odločitev vlade. Zmanjevanje delovnih mest za zdaj ne pride v poštev, saj že v tem trenutko delavci presegajo več kot 40 delovnih ur in izplačila presežka ur v večini primerov ni – prejemajo pa minimalno plačo. Zaprtje ob nedeljah nima negativnega učinka, saj se med delovnimi dnevi obiskanost porazdeli. Glede uvedbe zaprtja, pa so konec maja predstavili tudi anketo, ki so jo pripravili s Centrom za družbene raziskave med zaposlenimi – takrat je bilo kar 98% vprašanih za to a referendum ni obveljal in hkrati je bil to tudi edini, ki ni bil upoštevan.

Možnost izbire in upoštevanje posameznikov

Še vedno zdrav razum veleva, da naj prilagodijo obe smeri – naj dela kdor želi. Vsekakor ne vsepovprek. Naj dovolijo odprtje vsaj tistih manjših lokalnih trgovih t.i. marketov, ki jim je nedeljski in praznični delovnih za tiste “zamudnike” , ki je prinašal večino njihovega dobička. Potrebe po velikih trgovskih centrih res ni, vsaj ne vseh.

Ampak kot pri vsem v življenju, nikoli ne bo za vse prav- pa tudi, ko bo “prav” bo vedno nekaj novega.