Ponosno je gledal pozitivne rezultate neizprosnega dela. Otroške sanje so se uresničile in čeprav se mu je o operativnem delovanju letalskih družbah samo sanjalo, se je resno lotil zadeve in že po enem letu je družba plačala vse dolgove in začela delati dobiček.

Tony Fernandes se je rodil 30. aprila 1964 v Kuala Lumpurju, Malezija. Že kot otrok je spremljal mamo, ki je na dogodkih prodajala hrano in po zaključeni srednji šoli se je preselil v Anglijo, kjer je hodil na Epsom kolidž, kasneje pa je diplomiral iz ekonomije (program računovodstva). Ostal je v Veliki Britaniji, kjer je nekaj let delal v finančnem in knjigovodskem sektorju, potem pa se je odločil vrniti v domovino in poskusiti nekaj

Tony Fernandes. Foto: spletna stran Scrifft.

novega. Imel je sestanek z malezijsko vlado, kjer je izrazil željo, da bi ustanovil prvo nizkocenovno letalsko družbo v državi. Tedanji premier mu je ponudil državno podjetje AirAsia, ki je bilo v težavah in dolgovih, brez državnih subvencij bi se že zdavnaj potopili. Podpisali so sporazum in Fernandes je oktobra 2001 kupil AirAsia, ki je bilo znano tudi po slabih storitvah in zamudah. Fernandes je v nakup vložil vse svoje prihranke, za hipoteko pa je zastavil tudi hišo.

Upravna stavba letalske družbe AirAsia.

Tony se je z vsem srcem vrgel v projekt. Po eni strani je delal na čim boljši kakovosti ter storitvah, po drugi strani pa je ogromno vlagal v osebje, saj se je zavedal dejstva, da je zadovoljni delavec najboljši kapital vsakega podjetja. S trdim delom in pomočjo sodelavcev je AirAsia vrnila vse dolgove že po samo enem letu delovanja, potem pa se je začel vzpon, ki še vedno traja.

Združba ima sedaj 20.000 zaposlenih in 222 letal, ki letijo na 140 destinacij, predvsem v Aziji.

  • Za uspeh podjetja ima vlogo veliko faktorjev in počutje ljudi na delovnem mestu je zagotovo eno najbolj pomembnih. Fernandes se je ob izgradnji nove poslovne stavbe, v kateri dela 2.000 ljudi, odločil za unikatno ureditev in številne posebnosti:
  • Pisarne so narejene v odprtem konceptu, kar spodbuja komunikacijo med sodelavci ne glede na rang.
  • Vsi v podjetju imajo pravico pristopiti do kogar koli, vključno do generalnega direktorja, za kar ne potrebujejo nikakršne vnaprejšnje napovedi ali rezervacije, kar zaposlenim daje občutek družine.

Znano je, da si Tony pogosto privošči kavo z delavci, ki skrbijo za prenos prtljage z letališča v letalo in obratno.

  • V stavbi imajo postavljenih nekaj postelj, kjer si zaposleni lahko privoščijo krajši spanec in počitek.
  • Šesto in četrto nadstropje povezuje tobogan, tako da se lahko zaposleni enostavno spustijo, namesto da bi čakali na dvigalo.
Frizerski salon in brivnica. Striženje za moške stane približno 6 EUR, za ženske 7-8 EUR.

Znotraj stavbe imajo tudi frizerski salon in brivca, restavracije in celo kliniko, vse storitve pa imajo zaposleni na voljo po simboličnih cenah. Striženje za moške stane 6 EUR.

Imajo svojo kliniko, tako da jim ni treba iti v mesto.
  • Delavci imajo tudi brezplačen dostop do fizioterapevtskih naprav in strokovnjakinje, ki skrbi za fizično in mentalno zdravje.
  • Zaposleni vsako leto prejmejo tudi določeno število letalskih vozovnic, ki jih lahko podarijo tudi družinskim članom ter prijateljem.
  • Pisarna ima tudi prostor, kjer se lahko sprostite ob igranju igric.

Pa ne samo to. Septembra lani so znotraj kompleksa odprli tudi 410 kvadratnih metrov velik vrtec. V njem je približno 50 otrok zaposlenih, za vrtec pa skrbi podjetje, ki ima licenco za opravljanje tovrstne dejavnosti, program pa je usklajen z državnimi normativi.

Odločitev je odlično vplivala na starše, saj so njihovi otroci v isti stavbi, hkrati pa ne izgubljajo časa pri prevozu otrok na drugo lokacijo. Starši za vrtec plačajo samo 25-30% standardne cene po državi, kar znese približno 60 EUR mesečno.

Lani septembra so odprli celo svoj vrtec, starši plačajo približno 60 EUR mesečno. Otvoritve se je udeležila tudi podpredsednica malezijske vlade (tretja z desne). Tony je v ozadju, tretji z leve.

Filozofija podjetja pa se lepo odraža v izjavi Fernandesa, ko so ga vprašali, kaj je najbolj pomembno za njega kot generalnega direktorja:

“Najbolj pomembno je, da uživamo v tem, kar počnemo.”