Mojca Škrinjar: Edini izhod iz te tragične situacije je odstop te vlade in čim prejšnje volitve

V Klubu seniork in seniorjev pri Slovenski demokratski stranki so se odzvali na poročanje nekaterih medijev, ki pišejo, da se upokojnecem obeta najvišja uskladitev pokojnin v zadnjih petnajstih letih.

Kot je v zapisu opozorila Mojca Škrinjar, to ne drži, saj ob tem nihče ne zapište tudi, da imamo najvišjo inflacijo in srhljivo visoko rasti cen živil.

V Klubu seniork in seniorjev so tako postregli s podatki, da je konec oktobra inflacija na letni ravni znašala 6,9 odstotka, a se cene, ki prispevajo k inflaciji, nanašajo na vse artikle, od tistih, ki jih potrebujemo  v majhnih količinah in so dragi, do tistih, ki so neobhodno potrebni,  to so živila, obleka, obutev, ogrevanje, komunala, elektrika. Prav energija, plin in elektrika, kakor tudi komunalne storitve pa so se enormno podražile. Letos januarja, ko je bila inflacija  več kot 10%, je ob 5,2 % odstotni uskladitvi, so prebivalce, tako predsednica Kluba seniork in seniorjev, pričakale v poštnih predalih kapsule za uboj- položnice za plin: “Zagotovo je vsakemu pričelo srce hitreje biti,  za starejše pa je to še posebej nevarno. Kar lahko upokojenci, ki si kot drugi  ne morejo najti dodatnega zaslužka, storijo, je, da krčijo tam, kjer lahko, torej pri hrani. Ta pa se ob tem podražila  za 12%!”

Kot še piše Mojca Škrinjar, so upokojenci obupani, vsaj večina njih (višina pokojnin sega od 200 do 2200 evrov in več), sodi med tiste, ki prejemajo  pokojnino med 600 do 900 evrov, kar pomeni, da bo za tistega, ki prejema 600 evrov pokojnine, uskladitev pomenila dodatnih dobrih 49 evrov. Kot poudarjavjo v Klubu seniork in seniorjev pa vsi vemo, kaj lahko v voziček naložimo za 49 evrov in da so najhuje prizadeti tisti, ki so vdovci.

Ob tem pozdravljajo potezo vlade, da bo  uredila zagotovljeno minimalno vdovsko pokojnino v višini  700 evrov, redna uskladitev bi tem prinesla dobrih 57 evrov. Toda pri teh cenah živil in izjemno povišani ceni elektrike, komunale, stavbnega prispevka, je to bistveno premalo, poudarjajo. Kot še pišejo, je bila v času vlade Janeza Janše, inflacija  4,9%, uskladitev pokojnin pa 4,4%. Izračun pokaže, da je  uskladitev pokrila 90 % inflacijskega pritiska, in to v covidnih časih. V času  vlade dr. Goloba, pa je bila  ob 10,3%  inflaciji  uskladitev 5,2%. Izračun pokaže, da je uskladitev pokrila le 50% inflacijskega  pritiska, in to v času največjega proračuna, od nastanka Slovenije dalje.

Kot so zapisali v Klubu seniork in seniorjev, se vse bolj zdi, da je vlada dr. Roberta Goloba nesposobna in da četudi išče rešitve, so te prepozne in nedodelane. Opozarjajo, da je potrebno narediti pokojninsko reformo, ki jo od nas terja tudi Evropska unija, vlada dr. Goloba pa ni naredila nič: “Oziroma še slabše kot nič! Zaustavila je najprej Zakon o dolgotrajni oskrbi, nato ga je izmaličila,  povišala davke, v letu in pol ni naredila niti najmanjšega  doma za ostarele, na koncu pa še pristojni minister zavaja –  ne pove, da  bodo pokojnine zmanjšane za obvezni prispevek za zdravstveno zavarovanje za 35 evrov.  Pri zobozdravniku pa boste morali še naprej  doplačevati storitve.”

V KSS zato opozarjajo, da je nemudoma treba začeti sofinancirati najnižje pokojnine, vsaj tiste do 700 evrov ter se lotiti reforme pokojninskega sistema in ga oblikovati po vzoru Avstrije in Nemčije, z ustrezni prehodom na nov sistem. Ključno pa je, kot poudarjajo, da je potrebno ustvariti okolje za uspešno gospodarstvo, ki zagotavlja dobre plače, le to pa edino zagotavlja tudi  primerno plačevanje  pokojninskega prispevka, ki bo na koncu zagotavljal  boljše pokojnine.

Ob koncu sporočila še poudarjajo, da smo bili leta 2022 ob izidu volitev Slovenci v vrhu EU po  rasti BDP, zdaj pa so vsi kazalci obrnjeni navzdol in da je edini izhod iz te tragične situacije, odstop te vlade in čim prejšnje volitve.