Na današnji dan leta 1989 je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani prebrana znamenita Majniška deklaracija, ki je zahtevala demokratično in suvereno državo slovenskega naroda ter napovedovala konec Jugoslavije.

 

Na današnji dan, 8. maja 1989,  se je na Kongresnem trgu v Ljubljani v podporo Janezu Janši, Davidu Tasiču, Franciju Zavrlu in Ivanu Borštnerju zbrala več tisoč glava množica. Na tem množičnem zborovanju je slovenski pesnik Tone Pavček prebral Majniško deklaracijo. To je bila politična izjava, ki so jo leta 1989 oblikovale prve opozicijske politične stranke in jo je podpisalo nekaj več kot sto tisoč ljudi. Politični dokument je nastal v pisarni dr. Dimitrija Rupla, ki je takrat že bil prvi predsednik politične stranke v Slovenije, Slovenske demokratične zveze.

Majniška deklaracija je temelj slovenske državnosti, kot plebiscit pred plebiscitom. Podpisalo jo je več kot sto tišoč ljudi, ki so jo podpisovali neorganizirano in spontano.

Vir: Wikipedija

Ta listina je tlakovala pot v samostojno državo kot jo poznamo danes in napovedala konec obdobja komunizna in totalitarizma.

Proti Majniški deklaraciji je nastopil takratni prvi mož slovenskih komunistov Milan Kučan“Nekateri slovenski demokrati, ki so tako goreči nosilci Majniške deklaracije, vidijo perspektivo mimo socializma in mimo Jugoslavije. Sam pa sem prepričan, da se odpovedati Jugoslaviji pomeni odpovedati lastni državi (glej: glasilo Komunist, 6. junij 1989).”

Leta 1991 se je glavna zahteva, prebrana na Kongresnem trgu 1989, uresničila in Slovenija je postala samostojna država.