Levstikov Martin Krpan v Slovenski filharmoniji

V dvorano Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani prihaja Martin Krpan. V soboto, 1. februarja, ob 11. uri bodo namreč za otroke, starejše od šest let, uprizorili opero za otroke po povesti Frana Levstika.

»Takole se je godilo. V vasici na Notranjem je v starih časih živel Martin Krpan, ki je bil močan in silen človek. Iz morja je nosil na svoji kobilici angleško sol, kar je bilo že takrat ostro prepovedano. Zgodi se na, da na svoji poti sreča kočijo … in zgodba se odvije tako, da s svojo močjo in pogumom reši Dunaj, cesarja in cesarstvo,« pravijo v Slovenski filharmoniji.

Priljubljena podoba tega silnega moža še danes pooseblja pogum, moč, zvitost in hvaležnost.

»Predstava Martin Krpan je opera za otroke, vendar s precej govorjenega besedila. Nismo želeli umikati izredne živosti Levstikove govorice in je prekrivati z glasbo ter ji tako zmanjševati razumljivosti.

Morda tudi ni odveč premislek, da pravzaprav Martin Krpan ni lik, ki poje. Kar ima povedati, preprosto pove – in ker tokrat postane povest o Martinu Krpanu naš Martin Krpan – je nekako logično, da tudi Levstikove besede ne pojejo, temveč so preprosto povedane. Povsem drugače je s cesarjem in drugimi liki, ki v svoji narejenosti ali ponarejenosti dobesedno kličejo k umetelnosti in so zelo primerni za uglasbitev,« še sporočajo iz Slovenske filharmonije.

Za libreto opere Martin Krpan je poskrbela Saša Potisk, za režijo, scenografijo in kostumografijo pa Filip Samobor. Avtorica glasbe in pianistka je Aleksandra Naumovski Potisk.

Predstava Martin Krpan je nastala v koprodukciji in s sodelovanjem Kulturno umetniškega društva Cona 8, Slovenskega kulturnega centra Berlin pri Veleposlaništvu RS v Berlinu in Literaturforum im Brechthaus iz Berlina.

Vstopnice so na prodaj pri blagajni Slovenske filharmonije vsak delovnik od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure ter uro pred predstavo.

Primož Hieng